2FDBD21D-6C54-483D-AE5A-0521DCA6C36F

Excuses slavernijverleden

Excuses slavernijverleden

Excuses slavernijverleden.

De discussie is weer opgelaaid of Nederland en met name de overheid haar excuses zou moeten aanbieden voor het slavernijverleden. Uiteraard is de huidige regering niet verantwoordelijk voor hetgeen vorige regeringen destijds aan misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan. Maar is dat een reden om het niet te doen? Excuses slavernijverleden.

Veel organisaties en overheden hebben hun excuses aangeboden voor hun historische misstappen. Denk aan de Nederlandse Spoorwegen die in 2005 haar excuses aanbood voor haar rol in de 2e Wereldoorlog bij het op transport zetten van Joden op weg naar hun gruwelijk einde. Excuses slavernijverleden.

De Britse premier Brown bood in 2010 zijn excuses aan voor de zogenoemde Lost Generation; een groep van arme kinderen die naar de Britse koloniën werd gestuurd, vooral Australië en Canada. Deze circa 150.000 kinderen van 3 tot 14 jaar werden in het nieuwe land vaak mishandeld en (seksueel) misbruikt. Excuses slavernijverleden.

En ook de toenmalige premier Kevin Rudd bood in 2008 namens de Australische regering(en) zijn excuses aan voor de Gestolen Generatie, kinderen – veelal halfbloed Aboriginal – die van hun ouders gescheiden werden om te assimileren in het Engels georiënteerde deel van de Australische samenleving.

En vorig jaar bood Koning Willem Alexander namens Nederland zijn excuses aan voor de wandaden begaan in Indonesië en premier Rutte onderschreef deze actie van de koning.

En zo zijn er tal van andere excuses voorgekomen voor excessen die overheden en organisaties in hun (vroegere) bestaan hebben begaan.

Waarom is dat bij het slavernijverleden dan zo moeilijk voor de Nederlandse regering? We hebben als Nederlanders koloniën gesticht door onderdrukking, zijn historisch gezien de beste  – dus slechtste – slavendrijvers en -handelaren gebleken, hebben de koloniën leeggehaald voor onze welvaart, en onnoemelijk veel mensen mishandeld, vernederd en misbruikt. En ook nu discrimineren we nog steeds mensen van een andere oorsprong, ook uit de (voormalige) kolonies. Als we het dan hebben over het slavernijverleden dan springt Suriname direct in de gedachte. Dan kom je er niet door te zeggen ‘het is al zo lang geleden’ of ‘ík heb er toch geen aandeel in gehad’, etc.

En wat houden excuses in? Welnu, je biedt je ver-ont-schuldig-ingen aan voor de wandaden uit dat verleden. Daarmee neem je je verantwoordelijkheid voor de misdaden die je als overheid destijds hebt begaan. En dat verleden kunnen we echt niet ontkennen!

Op de juiste wijze gedaan kan een nationaal excuus een impuls zijn om de hedendaagse systematische discriminatie, die vanuit de overheid is geïnitieerd binnen de daarop aansluitende discriminerende delen van de samenleving, om te buigen naar een gelijkwaardige behandeling van anderen. Excuses slavernijverleden.

Dus, geachte heer Rutte, toon u een staatsman met een groot hart en een bepalende voorbeeldfunctie in deze verhardende samenleving, en biedt uw excuses aan als Nederlandse regering voor de uitwassen van onze slavernij. Voor discriminatie geldt net als corona: ALLEEN SAMEN KRIJGEN WE DISCRIMINATIE ONDER CONTROLE!

Tags: , ,
Previous Post
80D99057-1BE2-4857-895C-4F9445A5B11E
algemeen featured Literatuur Rets kletst tien traantjes en een lach

Als je toch onderweg bent ga dan met Fee

Next Post
BBCD4891-DB26-4C1B-8D92-91266D04AED8
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Graag Corona oplossingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.