834E7A7D-9720-4A2B-AE9C-A21BA6AAE17D

Femke heeft (voet)ballen

Femke heeft (voet)ballen

 

 

 

Voetbalrellen en racistische uitspraken van tribunes zijn weer gemeengoed (en goed gemeen). Niets nieuws zou je denken, en daar zijn we toch aan gewend? Gelukkig geldt dat niet voor iedereen en zeker niet voor de slachtoffers.

 

Hè, hè, eindelijk een burgemeester die de uitwassen van voetbal wil aanpakken. Mevrouw Femke Halsema heeft voetbalclub PSV in een lange brief laten weten dat haar supporters niet meer welkom zijn bij voetbalduels tegen Ajax in de Amsterdamse Arena.

 

Aanleiding is dat in de afgelopen vijf jaren meermalen door PSV-supporters wangedrag jegens Ajax wordt vertoond. Van vernielingen, dingen gooien, vuurwerk afsteken, doodverwensingen, tot, meer specifiek, massale antisemitische spreekkoren, eind juli dit jaar bij de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal.

 

Een kleine greep uit de spreekkoren: ‘Hamas, hamas, alle Joden aan het gas’, ‘Alle Joden moeten dood’, ‘Samen verbranden zij Joden, want Joden branden het best’, ‘Schop, schop,  schop ze neer, schop die Joden neer’ en ‘Steven Bergwijn vieze vuile kankerjood ga maar lekker dood’ (deze speler stapte over van PSV naar Ajax). Niet bepaald verheffende uitspraken die ook verre van nieuw zijn in voetbalstadions.

 

Mevrouw Halsema geeft aan dat ondanks waarschuwen er geen verbetering in het gedrag van de PSV-supporters is geconstateerd. Dat roept de vraag op of bij een kleine verbetering de Arena wel weer open zou gaan voor PSV-supporters. Hoeveel mag je als supporter aan antisemitische spreekkoren meedoen? Waar ligt een acceptabele grens? De toekomst zal het uitwijzen als de PSV-supporters weer de Arena binnen mogen.

 

Overigens zijn de Ajax-supporters ook geen lieverdjes met hun ‘Alle boeren zijn homo’s’ tijdens de duels om de Johan Cruijff-schaal. Dat is kennelijk voor mevrouw Halsema niet over een grens en dus wel acceptabel? En wat als de Ajax-aanhang had geroepen ‘Joden zijn homo’s’? Was dat dan weer over het randje geweest, want antisemitisch?

 

PSV accepteert de beslissing (ze kunnen ook moeilijk anders!). Die spreekkoren horen niet in het stadion thuis (waar dan wel?), aldus de PSV-woordvoerder, maar hij vindt het jammer dat de goeden onder de kwaden lijden. PSV zegt met alle supportersgroepen in gesprek te zijn, gevolgd door de veelzeggende uitspraak van dezelfde PSV-woordvoerder: ‘Niemand van hen zegt: zo’n spreekkoor is volledig terecht. Ze zeggen allemaal dat het niet hoort’. Maar even voor mijn duidelijkheid, ‘niet volledig terecht’? Dus wel gedeeltelijk?

 

De supportersvereniging van PSV staat niet achter het Amsterdamse besluit, want andersom gebeurt het ook. O ja, dan mag het wel. Stel dan aan je club voor om Ajax-supporters ook te weren zolang die zich niet naar behoren kunnen gedragen. Of kost dat teveel inkomsten voor die club en de betalende supporters?

 

Kortom, het besef dat de uitwassen van het voetbal niet meer kunnen is nog steeds niet goed doorgedrongen tot de clubs en hun supporters, getuige deze halfslachtige uitspraken. Toch hoop ik dat mevrouw Halsema veel volgers onder de burgemeesters gaat krijgen. Je gedraagt je en anders ben je niet welkom. En dat is de verantwoordelijkheid van elke club, ook al weten de clubs niet hoe ze dat zouden moeten doen. Dat op zich is geen reden om het maar weer te moeten accepteren.

 

En pak dan direct door. Laat beide clubs tijdig vooraf een eigen handhavingsplan indienen hoe de wedstrijd, ook daarvoor en daarna, ordentelijk verloopt, door eigen menskracht in te zetten. Plan niet goed of niet goed genoeg? Dan gaat de wedstrijd niet door met publiek.

De politie kijkt mee naar de vastgestelde kwaliteitscriteria voor die handhaving en de uitvoering daarvan door de eigen clubstewards of (ingehuurde) beveiligers. Dat kost geen veel te schaarse politie-inzet die bij voetbal altijd voor gaat.

 

Want het principe is: de vervuilende voetbalclub betaalt. Leve het zelfreinigende vermogen van de clubs!

Auteur: Guus

Previous Post
ADD4F3E6-1399-4459-8F65-3E05A52CFA34
algemeen foute nederlanders Guus spuugt

Vroeger was alles beter

Next Post
BBB35C3A-F1FA-47F3-8F34-AF3977CDE3EF
Uncategorized

Koninklijk of koninkrijk vertrouwen