55431980-2F76-47D0-B784-221C08C6A078

Fictie of werkelijkheid kleven aan elkaar

Fictie of werkelijkheid

Fictie of werkelijkheid

Stel je eens voor dat zich een ramp voordoet aan de Noordzeekust tussen Texel en het vasteland. Een tanker strandt daar en een giftige gaswolk komt vrij. De noordenwind blaast de gifwolk over de hele kustlijn van noord naar zuid. Iedereen aan de kust merkt de stank van de stof. Door een NL-Alert vlucht iedereen van de kust naar het binnenland. Natuurlijk zijn de mensen landinwaarts bereid om te helpen, maar het zijn er teveel om op te vangen. De centrale en provinciale overheden zetten direct drie tentenkampen op in het Oosten. De kampen blijken te klein en de voorzieningen dus ook. In ons natte klimaat wordt de aardegrond steeds zompiger. Driekeer zoveel opgevangen mensen dan waar de kampen op berekend zijn. Meerdere gezinnen in één tent, geen enkele privacy. In een grote rij wachten tot je aan de beurt bent om van het toilet gebruik te mogen maken. Je mag blij zijn als je één keer in de twee weken een douchebeurt mag genieten. Stel je dit eens echt voor, met al zijn mensonterende details!

 

Hoe zou de Nederlandse politiek hierop reageren. Stil zitten is geen optie. Een regering – van welke politieke signatuur dan ook – zou (van) links en rechts fors om de oren krijgen. De bevolking zou niet demonstreren maar in onhoudbare opstand komen, want dit is echt ontoelaatbaar en onvoorstelbaar. Terecht!

 

Tot zover de fictie. Nu de werkelijkheid: in Griekenland kennen we deze kampen, waar een veelvoud aan mensen verblijft dan waar de kampen op zijn ingericht. Met enkele toiletten en een sporadische douche. Lange rijen. En dat duurt niet een maand, nee, sinds 2016 heeft de  Europese Unie trots een deal met Turkije gesloten (voor 6 miljard houdt Turkije de vluchtelingen tegen die naar Europa willen, maar inmiddels houden beide partijen zich niet aan de afspraken). Een vluchteling in Griekenland moet minstens twee jaren (!!!) wachten voor zij een asielaanvraag kunnen indienen.

We schreeuwen moord en brand als het idee wordt gelanceerd om twee gevangenen in één cel te plaatsen. Maar onschuldige vluchtelingen – economisch of door oorlog of onderdrukking – hebben niet eens een eigen cel. Doordat ze allemaal op zo’n klein stukje moeten leven ontstaat er onenigheid tot agressie. Kunnen vrouwen niet ’s nachts naar het toilet, bang dat ze worden verkracht. Kent u dat op een NL-camping?

En al die tijd brengen ze met gezinnen of als alleenstaande de tijd door in overvolle tenten, beter gezegd: ze doden de tijd en zichzelf. Fictie of werkelijkheid.

 

De heren Rutte en Samsom, uit het kabinet Rutte II, zijn apetrots op hun dealuitwerking met Turkije. En het resultaat? Vluchtelingenverdrag creatief opschorten en grenzen dicht houden. Ook voor vluchtelingen die in Italië en Griekenland noodgedwongen worden opgevangen. Vooral niks doen, stel dat ze onze kant op komen.

In Griekenland zijn door de huidige rechtse regering zelfs jagersverenigingen uitgenodigd om vluchtelingen aan en over de Grieks-Turkse grens tegen te houden, met alle onderbuikreacties en geweld van dien. Mensonwaardig! Fictie of werkelijkheid.

 

Hulp verlenen in de kampen gebeurt voornamelijk door NGO’s (Niet Gouvernementele Organisaties). Die signaleren nu ook dat de ziekten die er al zijn, nu nog uitgebreid kunnen worden met corona. Stel je dat eens voor! De waarschuwing heeft nog niet tot een reactie van regeringsleiders geleid, dus als we weten hoe het elders verloopt, zijn we nu al veel te laat. Het risico is dat een enorm aantal vluchtelingen en Griekse inwoners aan het coronavirus zullen overlijden. En dan noemen de westerse landen zich beschaafd!

 

Als onze centrale verwarming en warmwatervoorziening uitvalt, vallen wij al uit tegen de onderhoudsmaatschappij als zij niet direct voor de deur staat en liefst gratis het euvel verhelpt. Mijn huis moet toch warm zijn en ik moet toch elke dag warm kunnen douchen. Ja, natuurlijk! Maar geldt dat niet voor die vluchtelingen? Mogen die creperen in de kou, pijn lijden omdat er te weinig medicijnen zijn? En als het coronavirus daar uitbreekt, gaan we dan al die Intensive Care Units met hun beademingsapparaten ook daar neerzetten? Of laten we de kampen helemaal dicht en de vluchtelingen over-lijden?

Fictie of werkelijkheid

Tags: , ,
Previous Post
0547DE66-0516-4AD0-972D-22FC81BED7F8
algemeen Armoede Economie featured Rets kletst sport

Ik kan wel wat klandizie gebruiken

Next Post
18D30515-6A8A-467A-B2C3-9859723FA9A5
algemeen featured Guus spuugt

Is corona bindmiddel of splijtzwam hou afstand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.