A1D9107E-4F74-4DBE-83E1-7D939A471813

Gaat economie voor mensenlevens

Gaat economie voor mensenlevens

Gaat economie voor mensenlevens

De heer Jort Kelder gooit de knuppel in het hoenderhok met zijn uitspraken bij Omroep Friesland over het redden van de economie tegenover het niet-redden van obese en rokende 80-plus mensenlevens.

Letterlijk zegt hij: ‘ We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden. Dat is statistisch dus wel wat er gaande is. Op een gegeven moment moet er gewoon een belangenafweging komen: hoeveel economische schade is ons het redden van mensen die waarschijnlijk daarna binnen twee jaar waren doodgegaan waard?” Economie voor mensenlevens.

 

Uiteraard valt dit onder de vrijheid van meningsuiting. Maar laten we eerst zijn denktrant doorzetten. Ojé, de economie gaat nog niet zoals de niet-obese en niet-rokende Nederlanders het graag zouden zien. Ach weet je, er zijn ook nog obese en rokende 70-ers in Nederland. Vooruit, die dan ook maar geen behandeling meer geven. Potdorie, die economie toch, gaat nog steeds niet goed voor jonge Nederlanders. Nou, dan eerst maar eens de grens leggen bij obese en rokende 65-plussers; niet meer naar het ziekenhuis en geen behandeling meer. Hoewel, laten we nu geen halve maatregelen nemen, gewoon naar de 60-plussers die roken en obees zijn.

 

Je weet dat mensen die slecht leven (ongezond en/of teveel eten, roken, veel alcohol, drugs, weinig of geen beweging, etc.) meer risico’s lopen op een slechte gezondheid. Overigens geeft niet-roken en goede voeding geen garanties voor een lang en gezond leven.

Maar de ongenuanceerdheid van de heer Kelders uitspraken, gooien de mensen met een (te) trage schildklier (bv vaker opgelopen door vrouwen bij zwangerschap of na bevalling) ook – maar onterecht – op deze hoop ongezonde zorgkostenslurpers.

En de vele workaholics, die daardoor een slechte leefstijl erop nahouden, vallen daar ook onder. En roken was toch een verslaving? Dus verslaafden krijgen geen behandeling meer? We weten toch hoe de tabaksindustrie allerlei trukendozen uithaalt om die verslaving zoveel mogelijk in tact te houden.

En dat dan nog los van het feit, dat waar mensen vroeger niet voldoende bekend waren met de schadelijke gevolgen op lange termijn van roken, die toen wel voldoende bekend was zijn gestopt. Zijn die hun leven ook niet meer zeker? Economie voor mensenlevens.

 

Daarnaast weten we dat de meeste voedings- en genotsmiddelenindustrieën (o.a. tabak, suiker, alcohol, vet) alle ruimte krijgen van de politiek om door te gaan met hun ongezonde en verslavingsmiddelen. Die gaan zich niet zelf om zeep helpen, ondanks dat ze dat keer op keer beterschap beloven. Dat helpt de economie!

En een groot deel van de passieve euthanasie-doelgroep van de heer Kelder, zit in de sociaal en financieel zwakkere groepen mensen. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd dan zich op dure suikervrije en vetarme voeding te storten, alsof de voedselbanken daar een keuze in zouden (kunnen) bieden.

En hebben al die obese en rokende mensen geen economische bijdrage geleverd aan de samenleving? Middels arbeid, belastingen en accijnzen, maar ook zorgpremies?

 

Maar gelukkig gaat de heer Kelder niet over levens van mensen. We hebben artsen in ziekenhuizen en huisartspraktijken die zich gecommitteerd hebben aan het behandelen van iedereen, los van hun sociale status, financiële situatie, verslavingen of wat dan ook.

En zij zijn nog steeds in staat een goede afweging te maken in de behandelkeuze ten opzichte van de gezondheidssituatie van mensen. En bespreken die keuze ook met hun patiënten.

 

Dus wellicht is het het overwegen waard, heer Kelder, om het teloor gaan van uw traditionele economie, niet te redden met het (eerder) onbehandeld laten sterven van een groep ‘mensen’. Met het aanzwengelen van zo’n discussie bent u altijd te vroeg.

Achteraf reageerde hij dat hij juist iets heel aardigs bedoeld had (???), om die 80-plussers te beschermen (economische schade tegenover het redden van mensenlevens???) en zeker niet dat zij geen behandeling meer zouden moeten krijgen.

 

Dus zelfs van ‘praten’ heeft u dus niet veel verstand.

Tags: , , , , ,
Previous Post
07F350F9-095B-4F63-932D-45BCD3D13619
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Complottheorie of praktijk

Next Post
8A72DDF7-210E-49E6-855C-ACF98A40269B
algemeen Economie featured Gezondheid Guus spuugt Zorg

Worden verzorgenden beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.