77F082C9-F8F1-47FD-811D-47D8762398A5

Halsema moet blijven of vertrekken is de vraag

Halsema moet blijven of vertrekken.

Halsema moet blijven of vertrekken.

Een storm van protest golft over mevrouw Femke Halsema, die als burgemeester van Amsterdam niet goed gehandeld zou hebben bij de demonstratie tegen het rassengeweld in de Verenigde Staten en elders.

 

Als er een demonstratie als deze wordt aangevraagd heeft zij de volgende mogelijkheden:

  • Verbieden: bijvoorbeeld omdat die anderhalve meter niet handhaafbaar is.
  • Toestaan: maar niet meer dan 300 mensen (dat was de verwachting) toelaten op de Dam.
  • Ingrijpen: tijdens de demonstratie.

 

Verbieden:

De burgemeester (eindverantwoordelijk) heeft samen politie en OM besloten niet tot een verbod te komen. Terecht omdat het een grondrecht betreft (recht op vereniging en vergadering, en vrijheid van meningsuiting). Dat speelt des te meer gezien het feit dat onze Nationale Ombudsman in 2018 in het rapport ‘Demonstreren, een schurend grondrecht?’al had laten weten dat burgemeesters te makkelijk tot een demonstratieverbod besluiten. De coronamaatregelen zijn duidelijk dus de organisatie en demonstranten zelf hadden ook kunnen besluiten tot die anderhalve meter afstand. Halsema moet blijven of vertrekken.

Op sociale media is er forse kritiek op mevrouw Halsema, maar stel nu dat mevrouw Halsema of haar voorganger(s) had(den) besloten om een kampioensfeest van Ajax te verbieden vanwege de te verwachten vernielingen aan particuliere en publieke eigendommen, niet ondenkbaar gezien de historie. Dan was de NL te klein geweest.

 

Toestaan:

Dus zeker terecht dat zij de demonstratie door heeft laten gaan. Maar hoe houd je de coronamaatregelen dan handhaafbaar? De Dam afzetten en niet meer dan 300 mensen toelaten? Had gekund, maar dan had het hele Rokin en Damrak vol gestaan met demonstranten en speelt dus hetzelfde probleem.

Wat wel had gekund (met de kennis van nu) is dat de organisatie (digitale) toegangsbewijzen had uitgegeven tot maximaal 300 stuks, duidelijk maken dat er zonder zo’n bewijs niet gedemonstreerd kon worden en een alternatief bieden op andere plekken in de stad waar met tv-schermen de demonstratie gevolgd had kunnen worden.

 

Ingrijpen:

Nu bleek dat er veel meer mensen op de Dam bijeen kwamen, had ingegrepen kunnen worden. De politie en BOA’s kunnen de demonstranten vriendelijk doch dringend verzoeken de Dam te verlaten. Stel dat die demonstranten, die de regels niet in acht namen, hieraan toch gevolg zouden hebben gegeven, dan krijg je een verplaatsing van het probleem, want die demonstranten gaan zich dan verspreiden met waarschijnlijk hetzelfde Dam-effect maar dan onbeheersbaar in de rest van de binnenstad (‘ben ik dan helemaal voor niks gekomen om te demonstreren tegen racisme?’).

Over het schoonvegen van de Dam en (oninbare) boetes opleggen, hoeven we in alle redelijkheid weinig woorden te besteden. Het moest uiteraard geen slagveld worden. Halsema moet blijven of vertrekken.

 

Hoe een aantal mensen het in hun lege hoofd halen om hier een vergelijking te maken met de kroegen, etc. die dicht moesten blijven, is mij een raadsel. Het ging hier om een demonstratie tegen racisme. Dat heeft weer een dieptepunt bereikt in de Verenigde Staten, maar in NL zijn we verre van brandschoon. Helaas is dat doel nu uit het oog verloren.

 

Moet mevrouw Halsema opstappen? Mevrouw Bijleveld heeft meermalen willens en wetens informatie achter gehouden of verkeerd weergegeven. En zij mocht blijven.

De heer Wiebes was als staatssecretaris verantwoordelijk voor de te ruime vertrekreden bij de belastingdienst, maar ook voor de fraudeaanpak van diezelfde belastingdienst (hoeveel mensen zijn in hun bestaan extreem beschadigd door o.a. andere etnisch profileren en de toeslagenaffaire???). Wie heeft gehoord dat zijn positie ter discussie staat? Hij is nog niet eens genoemd.

 

Conclusie: het aftreden van mevrouw Halsema vind ik hier onzinnig.

Auteur: Guus

Tags: , , , ,
Previous Post
10EF3B95-940C-4D03-93AE-EA2299DC68B4
featured Guus spuugt Politiek Zorg

Versoepeling bezoek verzorgingstehuizen lijkt op fopspeen

Next Post
66AB4F90-4396-4CEF-9DF9-ED09D6F41A7D
algemeen Economie featured foute nederlanders

De oudere generatie knijpt als het ware de jongere uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.