Boerka hoera

Hoera een Boerka lang zal die leven

Hoera een Boerka lang zal die leven

Hoera een Boerka lang zal die leven.

Per 1 augustus 2019 is de boerka-wet van kracht. Hoe kon het zo ver komen?

Stapje terug in de tijd. De heer Wilders begon in 2005 met een algeheel verbod voor het dragen van een boerka en niqaab. Gesteund door CDA en VVD dient de PVV in 2008 een wetsvoorstel hiertoe in. In 2015 gaf de Raad van State, die elke wet toetst, aan dat overheidshandhaving van de wet niets toevoegt. Dat kunnen de instellingen al heel goed zelf. Bovendien was de Raad van State kritisch over de godsdienstvrijheid van de grondwet. 

Voor de acceptatie en tegen een eventueel discriminatieverwijt wordt de wet dan gericht op gezichtbedekkende kleding (waaronder maskers, bivakmutsen, integraalhelmen, etc.), maar het gaat om de boerka en niqaab. Deze afgeslankte versie wordt in 2016 door de 2e kamer aangenomen en in 2018 gaat de 1e kamer akkoord en heet dan ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’. 

Uiterst merkwaardig dat de Partij voor de Vrijheid (!!!) van de heer Wilders zeer selectief de vrijheid van anderen, in dit geval van moslima’s, zo beperkt. 

En dat de rest van ons landsbestuur bijna unaniem meegaat in dit discriminatiedenken en -doen. 

In de 2e kamer waren voor deze wet: VVD, PvdA (beide regeringspartijen), maar ook CDA, ChristenUnie, SGP, uiteraard PVV, 50PLUS, PvdD(ieren), SP en een aantal onbetekenende splinterpartijen. Tegen waren D66 en Groen Links.

Aanvaarding in de 1e kamer was mogelijk dank zij de steun van: VVD, CDA, D66 (nu ook coalitiepartij dus voor), ChristenUnie (alle vier regeringpartijen), en daarnaast SGP, uiteraard PVV, 50PLUS, PvdD(ieren). Tegen waren Groen Links, maar nu ook SP en PvdA.

Wat zegt dit over de politiek? Van de PVV weten we hoe de heer Wilders de Islam haat en daarin een groot deel van zijn aanhang meeneemt. Het is niet voor niets dat hij al tweemaal zich bij de rechter moet verantwoorden voor zijn uitspraken. Dat gaat alleen over de juridische kant, maar de verwerpelijkheid van zijn haatdenken heeft ook een ethische kant. Dat kun je geen gedachte-GOED meer noemen.

De VVD waar de PVV uit is voortgekomen, verbaast ook niet gezien de vele uitspraken van haar leiders op of over de grens van het toelaatbare. En dat dan uitsluitend om kiezers bij de PVV weg te halen.

Opvallend is dat de Christelijke partijen – CDA, ChristenUnie en SGP (hoewel niet vies van vrouwendiscriminatie) zich in de door hun gepredikte, op de bijbel gebaseerde, naastenliefde selectief omgaan. Dit schuurt des te meer gezien het feit dat zij zich allerlei bijzondere rechten hebben verworven, zoals Christelijke feestdagen (die veel mensen niets meer zeggen dan een extra vrije dag) en het wettelijk vastgelegde bijzondere onderwijs (maar liever niet voor de Islam). Hoe principieel van deze Godsaanbidders!

Over principieel gesproken. De PvdA ging akkoord toen zij als regeringspartij in het vorige kabinet de hielen likte van de VVD. En nu opeens tegen stemmen? Hetzelfde in omgekeerde volgorde geldt voor D66. Tegen als oppositiepartij bij Rutte II en vóór nu zij regeringspartij zijn, terwijl mevrouw Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, erkent dat er geen probleem is, maar wel de wet door de 1e kamer loodst. 

De Partij voor de Dieren is consequent in zijn aandacht voor dieren, maar voor mensen valt die steun kennelijk weg. Een keuze voor moslima’s met gezichtsbedekking gaat toch niet ten kosten van dieren. Hetzelfde geldt voor 50PLUS, een keuze voor ouderen gaat niet ten koste van moslima’s, het kan beide. De SP blijkt ook een gespleten persoonlijkheid te hebben; in de 2e kamer voor en in de 1e kamer tegen de boerka-wet. Hun voorstel in de 1e kamerbehandeling om de effecten van de wet te volgen werd verworpen. Hoera een Boerka lang zal die leven.

Ook zegt het iets van de partijdiscipline, dat er door niemand iets van protest is te horen van de politieke partijen. Geen enkele dwarsligger binnen het eigen partijstandpunt. 

De enige partij met ballen is Groen Links, die tegen de wet was en is. Zij hebben zich niet laten meeslepen in de kiezersjacht van het bedenkelijk rechtse populisme. 

Met deze slechte wet bewijst de Nederlandse politiek hoe armoedig ons landsbestuur is en hoe pragmatisch zij met de kiezers omgaan. Een vraagstuk als dit vraagt om ethische sturing en dito bestuurders om een samenleving bij elkaar te houden en wat we nu zien is het zeer selectief volgen van draagvlak in de samenleving, waar we – zoals de geschiedenis regelmatig heeft bewezen – ronduit slechte ervaringen mee hebben. 

Het failliet van de politiek is nu compleet. En toch weten de politieke partijen niet hoe het komt dat er zo weinig interesse in de politiek is? Misschien een commissie benoemen, of zelfs een parlementaire enquête? Nu, niet nodig, en stukken goedkoper: spieroefeningen doen om de ruggengraat te versterken. Dat helpt!

Deze boerka-wet is een monster zonder waarde! Hoera een Boerka lang zal die leven.

 

Boerka hoera
Tags:
Previous Post
Femke moet boeten
algemeen featured foute nederlanders Politiek

Duizend eerste stenen gegooid naar Halsema

Next Post
hoera een boerka
algemeen featured Guus spuugt Moslim Politiek

Hoera een Boerka in de gloria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.