3C486986-2280-4428-9C15-586B69E6422C

Kindertoe(ge)slagenaffaire

Kindertoe(ge)slagenaffaire

Kindertoe(ge)slagenaffaire

Het heeft heeeeel lang (zo’n 10 jaren) geduurd, maar affaires lopen nooit goed af. En veel onschuldige mensen zijn ten onrechte beschuldigd van fraude, zijn opgejaagd door de belastingdienst om meer dan alles terug te betalen en daarbij is geen middel geschuwd. Resultaat is dat veel gezinnen geruïneerd zijn en dan bedoel ik niet alleen financieel (onvoldoende geld), maar ook anderszins (huis uit, baan kwijt, verzuim, stress, onderlinge problemen tussen ouders tot zelfs echtscheidingen), waaronder (blijvende) psychische klachten. Duizenden ouders zijn zo extreem onterecht beschadigd dat dat niet meer goed valt te maken. Kindertoe(ge)slagenaffaire.

 

Dat is het resultaat van de nalatigheid van de overheid richting een aantal Bulgaren die ten onrechte allerlei toeslagen konden innen. Die nalatigheid wilde de politiek (zowel regering als tweede kamer) fors aanpakken, maar de resultaatgerichtheid heeft hen blind gemaakt ten koste van heel veel burgers, waarbij de doelgroepenselectie op institutioneel racisme duidt.

 

Het is een grote schande dat dit zo lang heeft kunnen duren en er al jaren beloften worden gedaan dat er tot uitbetaling van onterechte invorderingen zal worden overgegaan. Zelfs de laatste toezegging van € 30.000,- voor de gedupeerden wordt nog nauwelijks uitbetaald.

 

Het heeft de staatssecretarissen Weekers (VVD, in 2014, dacht er serieus over na om in een volgend kabinet terug te komen?!) en Snel (D66, in 2019) de kop gekost. Zo lang was al bekend dat er iets mis was. Maar de opeenvolgende regeringen Rutte kregen het niet voor elkaar om dit op te lossen, zelfs geen aanzet ertoe. Sterker nog, toen de heer Omtzigt (CDA) en mevrouw Leijten (SP) zich er in vastbeten, kregen zij en de overige Tweede Kamerleden bij herhaling (!) niet de juiste informatie van de Ministeries van Financiën en van Sociale Zaken; een doodzonde in de politiek. Nog erger werd het toen de slachtoffers de over hun verzamelde informatie mochten opvragen en wie dat deed ontving hele pakken papier waarbij bijna alle tekst zwart gemaakt was. Uiteindelijk hebben het dagblad Trouw en het tv-programma Nieuwsuur meer informatie weten te achterhalen, waardoor de bal bleef rollen richting de afgrond van deze regering. Kindertoe(ge)slagenaffaire.

 

Wie waren er verantwoordelijk naast de heren Weekers en Snel? Vooral de heer Wiebes (VVD) die nu volkomen terecht weg is, heeft er leiding aan gegeven om er een zooitje van te maken bij de belastingdienst (inclusief een riante vertrekregeling van € 75.000,- waar onbedoeld 5000 belastingmedewerkers gebruik van maakten; totale kosten meer dan 700 miljoen, met zelfs vertrekkers met riante regeling die terug mochten komen?!).

Daarnaast zijn de ministers van Financiën, de heren Dijsselbloem (PvdA, Rutte II) en Hoekstra (CDA, Rutte III) verantwoordelijk voor dit meer dan trieste debacle. Maar ook premier Rutte (VVD) die leiding gaf aan de kabinetten die dit veroorzaakten en die weinig informatie wilde geven, draagt zelf verantwoordelijkheid. Gezien het feit dat hij als staatssecretaris van Sociale Zaken in 2007 is veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie (in 2003 riep hij gemeenten op om Somalische inwoners extra te controleren op bijstandsfraude) zou je zeggen: een gewaarschuwd man telt voor twee, maar nee, we doen het nog een keer.

En de heren Hoekstra en Rutte gaan ongestoord als partijleider van het CDA, respectievelijk de VVD de verkiezingen van maart a.s. in. Dan mis je toch enig gevoel voor verhoudingen.

 

Dan de heer Asscher (PvdA), die het afdeed met excuses en vervolgens ook weer verder dacht te kunnen als partijleider voor de nieuwe verkiezingen. Gelukkig hebben de partijleden hier de enig juiste correctie toegepast en hem doen inzien dat dat echt niet kan. Kindertoe(ge)slagenaffaire.

 

Maar waar is bij al deze heren het rechtvaardigheidsgevoel? Ontberen zij dat? Het is al jaren bekend wat zij teweeg hebben gebracht en zij hebben al die jaren NIETS gedaan, ze hebben twee commissies (die zij ook informatie hebben onthouden) aan het werk laten zetten en nog steeds geen krimp gegeven. En zelfs een maand na verschijnen van het vernietigende onderzoeksrapport ‘Ongekend onrecht’ moeten zij nog overleggen of er een politiek gevolg moet worden getrokken voor de grootste daders. Hun uitspraken zijn dus totaal ongemeend en volkomen respectloos. Verbijsterend!

 

Maar wel verbaasd blijven dat er zo weinig vertrouwen, nee, veel wantrouwen is in de politiek en vooral in de politici! Hoe zou dat nou komen?

auteur: Guus

Schrijf ook mee met linkelinks druk hier

Tags: , ,
Previous Post
350F6116-2A05-4194-9E9A-3D10802BA6BD
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

referendum of referendom

Next Post
A9DDA4E5-7CD0-46D7-94A3-30DC114D32BD
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt

Koningsdrama op een vierkante centimeter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.