A9DDA4E5-7CD0-46D7-94A3-30DC114D32BD

Koningsdrama op een vierkante centimeter

Koningsdrama op een vierkante centimeter

Koningsdrama op een vierkante centimeter

De populariteit van de koning is gedaald (vertrouwen van de bevolking daalde van 76% in april 2020 naar 47% nu). In een coronapandemiejaar heeft hij het in zijn botte hersens gehaald om op vakantie te gaan naar Griekenland terwijl wij, klootjesvolk, in een zeer intelligente lockdown hingen. Schande!

 

Opvallend is dat hij het wel met onze gewaardeerde premier, de heer Rutte, had besproken en die heeft hem niet tegengehouden. En zoals algemeen bekend, de koning is nooit verantwoordelijk, maar onze premier, heer Rutte, en die gaat weer eens vrijuit. Koningsdrama op een vierkante centimeter

 

Eens een dief, altijd een dief schijnt het Nederlandse volk in haar oneindige wijsheid kennelijk te denken, want hij kan het niet meer goed doen. Op oudejaarsavond met agenten en andere hulpverleners meegaan, terwijl Nederland zich tegoed doet aan oliebollen, appelflappen en vuurwerk afsteken waar dit nu juist verboden is, daar hoor je niemand over. Of zijn toespraak op de lege Dam bij de dodenherdenking, waarin hij kritiek uitte op zijn overgrootmoeder. Maakt allemaal niet uit. Klein foutje en weg gezag, weg populariteit.

 

En ook de politiek bedient zich vaak van de populistische benadering van het koningshuis. Elk jaar als de begroting van het koningshuis aan de orde komt, schiet de Tweede Kamer in een oranje franjekramp. Toch verloopt het toekennen van de bedragen aan de leden van het koningshuis volgens de regels van het spel, keurig wettelijk vastgelegd. En geen enkele politieke partij waagt zich er kennelijk aan om die wetgeving te veranderen. Nee, lekker afzeiken dat koningshuis, extra gratuit om zieltjes te winnen. De koning zelf kan er niets aan doen zoals alles is geregeld en mag zijn koninklijke bekje niet opentrekken.

 

Maar stel nu dat de koning en koningin zich eens mochten uitspreken over de populariteit van en hun vertrouwen in het Nederlandse volk? Wat zouden zij dan zeggen? Uiteraard zullen zij dat nooit doen, maar ga daar maar eens aan staan: leven in een overvolle agenda van lintjes knippen, publieke nieuwbouw openen, allerlei maatschappelijke organisaties en gebeurtenissen moeten bezoeken (een keuze hebben ze niet dan alleen dat het niet in hun agenda meer past) en daar iedere keer weer moeten scoren door met zorgvuldige studievoorbereiding zeer zinvolle vragen in een precies gekozen formulering te stellen en dan geïnteresseerd doen met een gebeitelde glimlach op je gezicht. Hetzelfde door bij rampen acte de presence te moeten geven en met meer dan invoelende triestheid in je blik slachtoffers te moeten bezoeken en te spreken. Koningsdrama op een vierkante centimeter

Je zou bijna zeggen dat een gevangenisregime milder is dan deze soort eenzame opsluiting in een paleis en in voorgeschreven rituele bezoekjes.

 

Hoe zou de koning er over denken dat de Duindorpers het recht overnamen bij de jaarwisselende vreugdevuren? Hoe zijn Koninklijke Shell in Nigeria bezig was? Hoe Blokkeerfriezen het demonstratierecht, waar hijzelf als koning nooit gebruik van zal kunnen maken, om zeep hielpen? Hoe ministers liegen en bedriegen (denk o.a. aan de heren Halbesma, Blok en Grapperhaus) en eerst alle steun krijgen van onze premier en lekker blijven zitten als ze niet zelf weg gaan? Ook hoe de politiek is omgegaan met de wetgeving die hij als koning moest (!) ondertekenen en waarmee hele gezinnen zijn geruïneerd omdat zij onterecht van kindertoeslagfraude werden beschuldigd, maar de politici (denk o.a. aan de heren Rutte, Hoekstra, Wiebes en Asscher) nog steeds op hun blauwe zetels zitten omdat ze nog geen manier hebben gevonden om ongeschonden hun verantwoordelijkheid te nemen? Hoe het Nederlandse volk zich niet aan de coronamaatregelen wenst te houden met o.a. illegale feesten, groepsfiles in parken, bossen, stranden en heide, en daarmee onnodig mensenlevens op het spel zet, ondernemers failliet laat gaan? En zo kan ik nog wel uren doorgaan.

 

Mijn inschatting (en niet meer dan dat) is dat het Nederlandse volk in een koninklijke enquête echt niet hoger zou scoren in populariteit dan de 47% waarmee wij het koningshuis door één voorval waarderen (dus geen lopende-band-schandalen zoals waar de politiek zich aan bezondigt).

 

En natuurlijk is het veel geld wat we aan het koningshuis kwijt zijn, maar heb dan de moed het koningshuis af te schaffen en dat in één keer financieel af te handelen en geef daarmee de leden van het koningshuis hun leven terug, laat de koning zich bezig houden met watermanagement en daarvoor net zo goed betaald worden als al die adviseurs en consultants die de rijksoverheid bij grote aantallen inhuurt om politieke besluiten te laten ondersteunen, nemen en uitvoeren. Over die miljoenen hoor je niemand in de Tweede Kamer (2019 weer 20% tot ± € 1,7 miljard; bron consultancy.nl).

 

Wanneer gaan we als Nederlands volk eens aan zelfonderzoek doen? Welke krant of politieke partij durft zich daar aan te branden?

auteur: Guus

Tags: , , , ,
Previous Post
3C486986-2280-4428-9C15-586B69E6422C
algemeen Armoede Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Kindertoe(ge)slagenaffaire

Next Post
F08569AF-8C7D-48F8-B946-C693B8B87349
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Corona hoe leerbaar zijn we de tijd zal het ons leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.