EE10CDEB-463F-4344-9B78-2550C0891598

Lekker lekken doe je met zijn allen

Lekker lekken

Lekker lekken

Bij elke persconferentie werd er vooraf het nodige gelekt, zoals er ook bij elke rijksbegroting vooraf van alles gelekt wordt.

 

Alleen bij de persconferentie van 13 april dit jaar liep het anders dan anders. Nadat de horeca vooraf al lekkend blij was gemaakt dat ze 21 april 2021 weer open mochten, lekte de champagne de fles uit en de glazen in bij de horecaondernemers. Maar de deskundigen gehoord hebbend besloot de ministerraad dat dat niet door kon gaan. En wat vond de heer Rutte dat nu jammer dat er gelekt was (huh?).

 

In dit waterrijke laagland bouwen we dijken, deltawerken, sluizen en noem maar op zodat er geen water kan lekken. De Haagse politiek lekt bij de vleet en velen doen daar gretig aan mee. We hebben er zelfs een rivier naar genoemd!

 

RTL heeft eerder samen met Trouw (als niet-politici) de toeslagenaffaire in belangrijke mate aan het publicitaire rollen gebracht en meer boven tafel getild dan de beide parlementariërs Omtzigt (CDA) en Leijten (SP) ondanks hun pitbullvasthoudendheid lukten. Datzelfde RTL heeft nu bekend gemaakt dat er in de ministerraad van medio 2019 zowel gesproken is over het ’temperen’ en ‘sensibiliseren‘ van de heer Omtzigt (en wel door de heer Hoekstra) en er is cruciale informatie aan het parlement onthouden: een doodzonde in de Haagse politiek. De parlementaire onderzoekscommissie had dat al eerder in haar vernietigende rapport geschreven, maar niet met deze link naar de ministerraad.

 

Toch wordt de heer Rutte als aankomend premier weer op het schild getild door zowel mevrouw Kaag, die dus ook in die ministerraad zat, als door de heer Hoekstra, die zijn eigen kamerlid Omtzigt de mond probeerde te snoeren en terug het hok van de partijdiscipline in wilde jagen. En daar gaf de heer Rutte, als premier, leiding aan!

 

Hoezo, ‘nieuw leiderschap’ als verkiezingsslogan en -belofte van mevrouw Kaag? Hoezo, handen af in de formatie van de heer Omtzigt, als CDA-leider Hoekstra zelf eerder deze gedreven parlementariër politiek dood wilde maken. En toen dat destijds niet lukte, hem na de CDA-lijsttrekkersverkiezing(op 1 Hugo de Jonge en op 2 Pieter Omtzigt) passeert door – als Hugo de Jonge zich moet terugtrekken als lijsttrekker – opeens de nieuwe leider te worden? Het politieke bloed aan de handen van de bewindslieden van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lekt met enorme plassen onder de deuren van de Trêveszaal uit. Pleisters helpen niet meer. Lekker lekken

 

Van mij hoeven we echt niet alle notulen van de ministerraad te kunnen nalezen. Eerder zullen partijen moeten laten zien hoe zij die andere bestuurscultuur zien en zelf gaan uitvoeren. Maar dan wel met andere leiders dan deze onbetrouwbare figuren als de heren Hoekstra, Rutte en mevrouw Kaag.

 

Al ten tijde van de kabinetten Balkenende werd door politieke partijen gesproken (en niet meer dan dat) dat de kloof tussen politieke overheid en burgers gedicht moest worden (die andere bestuurscultuur). Vele commissies deden hun werk en hun aanbevelingen werden gretig gelezen, maar ‘doen’? Ho maar.

 

Weet u het nog? De heer Rutte zou zijn stinkende best doen om het vertrouwen te herstellen, maar ondanks dat de lucht daarvan nog steeds niet om te harden is wordt die stank nu nog erger, omdat hij nog onbetrouwbaarder blijkt dan we al wisten. Lekker lekken.

 

En deze partijleiders zouden een nieuwe bestuurscultuur realiseren, nadat er gedroldraaid is met de aantekeningen van het eerste formatieduo?

Laat me niet lachen, want het is om onbedaarlijk te snikhuilenwat hier wordt gedaan!

Previous Post
27B88264-9FF1-43AD-B012-F7C757128342
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Hard(e) klappen voor de zorg

Next Post
6F0122A3-8685-4C79-8103-594DB13C8D14
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Positie Rutte: Functie elders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.