80343900-3D8F-407C-8CAD-71D8F14CAA05

Mondkapjes doneren doe je zo

Mondkapjes doneren doe je zo

Mondkapjes doneren doe je zo

In de krant van Bevrijdingsdag 5 mei 2020 zag ik een paginagrote advertentie om geld te geven aan ‘doneereenmondkapje.nl’ (in een halve pagina een paar dagen later herhaalt) en dat roept vragen op. Wie, wat, waarom, waartoe en natuurlijk hoe dan!

Wel, er zijn – zoals zij zich voorstellen op hun website – een aantal Hoornse ondernemers (ik zag de logo’s van 44 bedrijven) die dit initiatief hebben genomen om geld bijeen te brengen voor de aanschaf van mondkapjes voor corona-zorgverleners in ziekenhuizen.

Dat doen zij omdat er een tekort is aan de kwalitatief betere mondkapjes voor coronazorg en zij door hun aanwezigheid en mede daardoor contacten in China aan deze mondkapjes kunnen komen. Dat zal overigens niet voor al deze bedrijven gelden, maar donaties zijn voor dit initiatief wel welkom. Naast mondkapjes importeren zij o.a. ook beschermende kleding en ademhalingsapparatuur. Zij hebben geen winstoogmerk en de kosten die zij maken zijn uitsluitend inkoopkosten. Door hun contacten in China betalen zij all-in (dat wil zeggen tot in NL en inclusief b.t.w.) € 1,50 per mondkapje waar, volgens hen elders € 3,00 tot € 6,00 betaald dient te worden. Inmiddels is er al meer dan 6,5 ton opgehaald.

Als er mondkapjes overblijven gaan die naar andere zorginstellingen die geen coronazorg verlenen.

Dit zal een prachtig initiatief zijn, maar het roept bij mij een aantal vragen. En mijn  onderstaande vragen worden niet op de site bij ‘veelgestelde vragen’ beantwoord. In zo’n geval wordt je uitgenodigd hen te emailen, zo gezegd, zo gedaan op VR:8-5-2020. Geen enkele reactie. Dus alsnog een emailtje op DO:14-5-2020 om dat te melden en de vraag om ook te reageren als zij niet van plan zijn te reageren. Een kwartier later een uitgebreide email, maar geen specifieke, meer algemene antwoorden op mijn vragen (schuin gedrukt de antwoorden):

Waarom wordt dit niet via de Nederlandse overheid opgepakt, zodat het in de centrale verdeling kan worden meegenomen? Wilden zorg helpen, gaten dichten waar overheid dit niet direct doet.
Hoe worden de mondkapjes in dit kraptemodel verdeeld over welke ziekenhuizen (welke criteria)? (Geen antwoord)
Wanneer wordt vastgesteld of er mondkapjes over blijven om die aan andere zorginstellingen te geven? (Geen antwoord)
Wat is de reden dat bedrijven en particulieren geld zouden moeten doneren in plaats van financiering door de overheid en/of de zorgverzekeraars? Donaties maken snel schakelen mogelijk, wat overheid niet kan, ook al doen zij hun best. Is wel hun verantwoordelijkheid.
Ook in ouderenzorginstellingen worden coronapatiënten verpleegd en verzorgd, maar toch worden die niet genoemd (tenzij er kapjes overblijven), dus waarom alleen ziekenhuizen? (Geen antwoord)
Hoe wordt verantwoording voor de besteding afgelegd en wanneer (tussentijds en aan het eind)? Administratie wordt gedaan door accountant voor inmiddels opgerichte stichting waarvoor anbi-status is aangevraagd.
Overigens snap ik de berekeningen niet: verpleegkundigen doen 8 uurdiensten, dus als 1 verpleegkundige per dienst € 10,00 kost : € 1,50 per kapje wordt 6,67 kapje gebruikt. Maar op 1 dag, waarbij ik van 24 uur uit ga, zou dus 6,67 x 3(x8=24u.) = 20 kapjes worden gebruikt. Maar waar u aangeeft dat 10 verpleegkundige op 1 dag € 250,00 kosten en dus 1 verpleegkundige per dag € 25,00, wordt het aantal kapjes anders, te weten € 25,00: € 1,50 per kapje = 16.67 kapjesen geen 20 kapjes. Waar zit hier het verschil in?
(Geen antwoord, wel geven zij aan dat er 20 ondernemers in NL en China betrokken zijn die meer dan € 100.000,- gedoneerd hebben. In mijn rekenvaardigheid levert dat dan € 2.000.000,- op in plaats van zo’n € 650.000,-, of is hier sprake van een vergissing van een nulletje teveel of geldt dat als totaal voor die 20 ondernemers samen? Ook dit blijft onduidelijk)

Verder wordt door hen aangegeven dat zij hun contacten in China ook voor de NL-overheid inzetten. Mondkapjes doneren doe je zo.

 

Al met al blijft het een vaag verhaal, terwijl een goedbedoeld initiatief van deze omvang – en dus extra geld vraagt waar al voor betaald wordt door overheid en zorgverzekeraars – specifieker in zijn informatie en reacties zou moeten zijn.

 

Conclusie: Ik zorg dat ik mijn mond kap!

 

 

 

Tags: ,
Previous Post
66AB4F90-4396-4CEF-9DF9-ED09D6F41A7D
algemeen Economie featured foute nederlanders

De oudere generatie knijpt als het ware de jongere uit

Next Post
94BA7429-F406-4865-8347-71F1B4455EF2
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt

Denk en dank aan de zorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.