80222157-8EE7-4456-8041-7B74DCC23734

Muts in bad

Muts in bad

Muts in bad

Een nieuwsbericht over badmutsen trok mijn aandacht. Voor mensen met een groot afrokapsel is een gewone badmuts letterlijk niet passend genoeg en zo was de ‘Soul Cap‘ uitgevonden. Goed opgelost, denk je dan. Maar nee, dit stuit op een inmiddels uitgesproken verbod van de internationale zwemfederatie en het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Argumentatie: de soul cap sluit niet aan bij de ‘natuurlijke vorm’ van het hoofd (?) en in het verleden werden nooit zulke mutsen gebruikt en waren ze ook niet nodig. Wie bepaalt nu wat een ‘natuurlijke vorm’ van het hoofd (met haar) is? Kortom niet erg creatief van deze sportbonzen, temeer omdat alleen gekleurde mensen een groot afrokapsel hebben! Muts in bad.

 

Hetzelfde doet zich voor bij vrouwenkleding. Noorse handbalsters hebben een boete ‘gewonnen’ van elk € 150,-, omdat ze bij de Europese kampioenschappen beachvolleybal geen bikinibroekjes maar een korte broek droegen. Ja, die voldeden niet aan de reglementen van IHF Beach Handball Rules of the Game. Hebben de bestuurders dat dan vastgelegd om met die strakke broekjes zo mogelijk toch nog te kunnen ‘liplezen’?

 

Het betreft hier dus een vorm van ongelijkheid van de deelnemers, die tot uitsluiting leidt van (meestal) zwarte sporters met veel haar en vrouwen die niet voldoende strakke broekjes dragen.

Het IOC wil geen politiek bedrijven en laat haar spelen daarom in dubieuze landen plaatsvinden. Maar zo’n iets grotere badmuts gaat te ver?

 

Gelijkheid dient deze wereldspelen te dragen en niemand mag bij voorbaat van de spelen worden geweerd. Met uitzondering dan van vooral zwemmende mensen met grote afro-kapsels.

Sport verbroedert, zeggen ook vele sportbonden. Behalve als het sportbroekje van de vrouwen een kort pijpje heeft. Dan horen ze er opeens niet meer bij.

Zou het kunnen dat witte, kalende bestuurders van middelbare leeftijd hier de norm bepalen en daarmee deze discriminatie bevorderen?

 

In juni 2011 mocht het vrouwenvoetbalteam van Iran niet meedoen, omdat de FIFA (wereldvoetbalbond) in 2007 een verbod op een hoofddoek had uitgevaardigd (!) en de hoofddoek in strijd vonden met het wedstrijdtenuevoorschrift. Er is dus over nagedacht om vrouwen met hoofddoekjes te weren! Daarmee moesten deze dames de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. De Verenigde Naties moesten er aan te pas komen om vanaf juli 2012 dit verbod op te heffen. Sport kan dus ook verzusteren, heren! Muts in bad.

 

Kortom, het kan wel als er niet een paar mierenneukende sportbobo’s alleen op de oude regeltjes letten, maar hun gezond verstand zonder discriminatoire hersenkwabben laten werken en spreken.

Zou een cursusje in het tegengaan van (on)bewuste discriminatie en racisme bij de sportbestuurders kunnen helpen? Of is dat te duur, dan wel tegen de voorschriften?

 

Wie zijn hier nu de (bad)mutsen, niet de vrouwen. Muts in bad.

Auteur: Guus

Previous Post
5C4EF217-EC12-4791-8E92-03378A698F4F
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Vaccinatieplicht

Next Post
8A4FA5A6-4639-4A22-ACE9-7245C9CDE1A4
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Toontje minder wild/ers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.