3DFCD6CF-079A-42A5-BE4F-31AD7AFD9F4E

Nederlands Engels corona proof

Nederlands Engels corona proof.

Nederlands Engels corona proof.
Vaker wordt er geklaagd dat de Nederlandse taal sterft door het toenemend gebruik van het Engels. En dat is zeer herkenbaar.

Klein stukje historie. Aanvankelijk hebben we meer Franse invloeden in onze taal gehad. Woorden als portemonnee en portefeuille, bureau, fauteuil, etc. verraden dat nog steeds. Op de lagere school kon je in de 5e klas (dan was je 10-11 jaar) extra lessen volgen in Frans of Engels. Mijn ouders kozen voor mij Frans. Dat heeft mij overigens weinig geholpen.

Met het bredere aanbod op de televisie van toen, zagen we veel Engelse series (vooral detectives), waardoor we meer Engels hoorden en ook woorden eigen maakten zonder dat we precies op de hoogte waren van de juiste schrijfwijze.

De komst van de informatietechnologie gaf een extra impuls aan het gebruik van de Engelse taal. De IT-ers van toen kwamen van een andere planeet, leek het wel, met hun Engelse termen, waar zelfs een hond geen snars van begreep. Nederlands Engels corona proof
In de tijd dat de heer Jo Ritzen minister van onderwijs was (Lubbers III: 1989-1994 en Kok I: 1994-1998) waren we een keer op vakantie in Denemarken en kwamen met een winkelier in gesprek. Hij gaf aan dat op de Deense universiteiten Engels de voertaal was, geen probloeem; daarover woedde in NL toen een forse discussie geïnitieerd door de heer Ritzen, die dat voor NL wilde invoeren.

Daar valt uiteraard iets voor te zeggen als je als NL zo afhankelijk bent van het buitenland en daar noodgedwongen op gericht moet zijn, zeker in de wetenschappen (ook gezien buitenlandse studenten aan NL-universiteiten).

En ook nu heerst die discussie weer, ook ten aanzien van de universiteiten.

Maar dat vergeten we nu even omdat we met de coronacrisis bezig zijn. Daarbij zag ik een wens voorbij komen van onderzoekers als ‘stay healthy’. Maar dat ter zijde.

Nu hebben we net een intelligente ‘lockdown’ achter de rug, en op advies van het ‘Outbreak Management Team’ mogen we nu van het kabinet, stukje bij beetje, vorm geven aan een ‘exit-strategie’ (geeft ons vrijheidsverlangen een flinke ‘boost’). En dat is veel belangrijker!

Tags: , ,
Previous Post
94BA7429-F406-4865-8347-71F1B4455EF2
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt

Denk en dank aan de zorg

Next Post
Zonder krol geen lol
algemeen Economie featured foute nederlanders Humor Politiek

Zonder Krol geen lol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.