oppositie nieuwe bestuurscultuur

Nieuwe oppositiebestuurscultuur

Nieuwe oppositiebestuurscultuur

 

Nieuwe oppositiebestuurscultuur

 

Bezuinigen op de zorg? Onbestaanbaar! Zo reageerden de oppositiepartijen bij de presentatie van het coalitieakkoord Rutte IV. Hoe haal je het in je hoofd (want hersens zou je dan niet hebben) om toentertijd zonder uitzicht op het einde van de pandemie, te denken aan, laat staan praten over, bezuinigingen op de zorg.

De heer Wilders (PVV), nooit vies van een afkeuring, vond het schandelijk en keihard. En de heer Klaver (Groen Links) sprak erover dat de zorgmedewerkers het huilen nader stond dan het lachen. Maar mevrouw Marijnissen (SP) sprak in de Tweede Kamer zelfs over een mes in de rug en geen cent extra. De oppositie hield maar vol: Rutte IV gaat 5 miljard bezuinigen! Nieuwe oppositiebestuurscultuur

Dus maar eens gekeken in het coalitieakkoord en met name de budgettaire bijlage. Even een paar cijfers erbij gepakt (sorry, maar dit moet toch even). Nieuwe oppositiebestuurscultuur

 

Netto-uitgaven Zorg, in mln.

                                                                          2022 :   2023 :   2024 :   2025 :     2026 :     

Basisuitgaven                                          87.613   89.267  91.056   93.109   95.330

Extra door Coalitieakkoord               +785   +1.496  +1.226        +43    -/-  782

Totale zorguitgaven                              88.398   90.763  92.282   93.152   94.548

 

De ‘Basisuitgaven’ zijn kosten waarvan de groei of stijging van deze uitgaven vanzelf gaat, zelfs als er niets verandert. Er dient dus al meer zorg geleverd te worden, vandaar die stijging. Daarnaast is het goed om te weten: deze cijfers zijn exclusief loon- en prijsstijgingen (want die zijn uiteraard nog niet bekend).

Door de maatregelen uit het coalitieakkoord reserveert de regering dus extra gelden (=Extra door Coalitieakkoord) waardoor de ‘Totale zorguitgaven’ zullen stijgen. In de jaren 2022 tot en met 2025 is er dus helemaal geen sprake van bezuinigingen, maar van hogere uitgaven!

Besef daarbij dat Rutte IV er zit tot in 2025, dus deze cijfers gaan over de eigen regeerperiode heen (de optimisten!).

Pas in 2026 zou de automatische uitgavengroei van die Basisuitgaven moeten worden geremd, dus een stijgingsvermindering van 782 miljoen euro, want per saldo is dat nog steeds een stijging van de ‘Totale zorguitgaven’ en geen bezuiniging.

En voor de hele lange termijn (2052?!) wordt niet 5 – zoals waar de oppositie op hamert – maar 4,5 miljard euro bezuiniging voorgesteld om de zorg betaalbaar te houden, maar op welke wijze dit zou moeten is niet bekend. Maar daar gaat Rutte IV ook helemaal niet over. Nieuwe oppositiebestuurscultuur.

Nu ben ik nooit een fan geweest van de kabinetten Rutte I tot en met IV, evenmin als van de PVV. En PVV en SP zijn niet vies van het afkraken van welk regeringsbeleid dan ook. Zelden hebben zij zich uitgesproken hoe hun tegenstand tegen financiële regeringsplannen betaald zouden moeten worden, maar van Groen Links had ik meer realiteitszin verwacht.

De SP blijft overigens maar doorgaan met meer geld voor de zorg te vragen, maar waar zij zo lang actie voerden voor meer salarissen voor de zorgmedewerkers, gaven zij geen antwoord op mijn vragen over hoeveel verhoging voor welke sectoren van de zorg (ziekenhuizen, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, etc.) en hoe dit betaald zou moeten worden (verhoging zorgpremies?). Zeer constructief en doordacht!

Zij voeren nu op facebook opnieuw campagne met de slogan Iedereen ziet nu dus dat we extra moeten investeren in onze zorg. Toch? Helaas. Het kabinet Rutte 4 wil op de zorg gaan korten‘. Conclusie: eenzelfde demagogie als PVV en FvD bedrijven. Nieuwe oppositiebestuurscultuur

Kortom, deze oppositiepartijen liegen alsof het gedrukt staat. Er wordt dus meer geld toegevoegd in deze regeringsperiode en daarna zouden er bezuinigingen (of minder automatische groei) aan de orde zijn. Want dat staat gedrukt in het coalitieakkoord.

Als de ex-minister van Volksgezondheid, de heer Hugo de Jonge, niet de waarheid gesproken heeft over (de mate van) zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal met de heer Van Lienden c.s. dan komt er een motie van wantrouwen, en terecht. Maar als zij zelf niet de waarheid spreken, dan blijven zij zelf zitten?

Is dat de nieuwe bestuurscultuur, ditmaal van de oppositie?

 

Tags: ,
Previous Post
FCE0B37C-6FA8-4F34-9506-5C36ADE1A1EC
algemeen Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Leve het WK in Qatar

Next Post
Poetin glijdt
algemeen Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Humor Politiek Uncategorized

Glijdt Poetin weg – glijden met Poetin (5)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.