382BC2AD-53ED-4293-A6F1-00A1A81C9212

Omtzigtige bewegingen

Omtzigtige bewegingen

Omtzigtige bewegingen

 

Wat een schoffering van de kiezer door de politieke partijen. We wisten dat politici het nodige achter de schermen regelen, maar dat het verbloemen zo ver gaat is schokkend. Omtzigtige bewegingen.

 

Uiteraard kun je betogen dat de heer Rutte niet brandschoon is in deze verkenningsfase. En we zullen nooit weten of zijn geheugen hem echt in de steek heeft gelaten, dan wel dat hij het wist en daarom compleet arrogant eerder aangaf dat we niet zouden weten wie de Omtzigt-opmerking had gemaakt of op schrift had gesteld (Rutte-doctrine dus toch geen verleden tijd!). De schade die de heer Rutte heeft aangebracht aan het aanzien van de politiek is en blijft, in elk geval door hem, onherstelbaar. Zelfs als hij bij nader inzicht alsnog zou opstappen is de schade niet geleden om tot de orde van de dag over te gaan.

 

Onbegrijpelijk is de rol van de 1e verkenners, de dames Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66). Te beginnen met de blunder van mevrouw Ollongren om met wapperende papieren teksten de deur uit te lopen – de basis van alle problemen waar we in verzeild zijn geraakt. Omtzigtige bewegingen.

Maar hoe is het in hemelsnaam mogelijk, dat de beide dames met 17 partij-/fractieleiders verkennende gesprekken voeren, daar handgeschreven gespreksverslagen van maken en zo’n gespreksverslag niet afstemmen of laten accorderen door degene met wie zij in gesprek waren? Amateurisme in het landsbelang? Met zo’n afstemmingsverslag was dit evenmin gebeurd en had het ook niet zo lang hoeven duren.

Zou u vanaf de eerste commotie niet terug gekeken hebben naar die verslagen? Deze dames niet? Zij wisten of konden weten dat de heer Rutte een Omtzigt-opmerking had geplaatst en hebben dit voor het hele land voor zich gehouden, inclusief voor de heer Rutte zelf (?). En ze hadden alle papieren al geleverd, maar de kamer wilde meer van wat zij niet hadden. De volgende dag kregen zij tóch een pak papier! Hoe betrouwbaar kun je liegen!

De heer Rutte gaf in het debat van 1 april aan dat een niet te onthullen (waarom?) bron hem ‘via via’ die ochtend om half acht telefonisch had geïnformeerd. Duhhh! Moet een 1 april-grap zijn geweest. Los van zijn geheugen is de heer Rutte hierin evenzeer ongeloofwaardig.

 

De Tweede Kamer heeft destijds besloten dat de koning niet goed (genoeg) zou zijn als leider van de in-/formatie en de parlementsleden kozen voor ‘we regelen het zelf wel’. Maar er werd niets geregeld en alleen maar wat gedaan. Dat heeft de huidige puinhopen veroorzaakt. Wie benoemt de verkenner of verkenners? Wat zijn hun bevoegdheden? Hoe leggen zij verantwoording af voor hetgeen zij doen? En ga zo maar door.

Doe je huiswerk goed, want je weet dat het politiek functioneren nooit op basis van vertrouwen gaat. Het is en blijft een slangenkuil. Denk bijvoorbeeld aan alle regels die in het politiek verkeer al bestaan, maar niet voorkomen dat politici liegen en bedriegen. En dat dan nog los van de enorme hoeveelheid kwalijke integriteitskwesties.

 

Dat de heer Hoekstra (CDA) graag de heer Rutte tot op zijn enkels afbrandde, was te verwachten. Deze sluwe vos werkte daarmee aan zijn onderhandelingspositie als VVD en D66 bij hem als CDA zouden aankloppen. Wisselgeld noemen ze dat in de politiek.

Maar zijn krokodillentranen over de overwerkte heer Omtzigt vielen wel gretig. De heer Hoekstra had zelf de verkiezing van de heren De Jonge (op 1) en Omtzigt (op 2) aan zich voorbij laten gaan. Maar bij het zagen aan de coronastoelpoten van de heer De Jonge, maakte de heer Hoekstra de als 2e verkozen lijsttrekkerskandidaat Omtzigt onschadelijk door zich te laten vragen (?) zonder enige verkiezing als partijleider. En nu zo zwaar inzetten op dit gewaardeerde kamerlid is iets te doorzichtig, terwijl de Hoekstra zelf als minister ook deel- en eindverantwoordelijk is voor het toeslagendebacle.

 

Maar mevrouw Kaag (D66) met haar ‘nieuwe leiderschap’ had toch ingestemd met de twee verkenners? En hun werkwijze is ook door deze partijleider niet controleerbaar vastgesteld. En dus is haar motie van afkeuring ook iets te doorzichtig om daarmee van de heer Rutte af te komen, dan wel een meer dan riante onderhandelingspositie te hebben als het op een coalitie met de VVD – al dan niet met de heer Rutte – zou komen. Omtzigtige bewegingen.

 

Want het is duidelijk dat zonder de VVD er geen stabiele coalitie te maken is. Dus de eerdere impasse na de uitspraak van de kiezer, is nu nog groter geworden. Gaan we dan na allerlei verloren pogingen toch opnieuw naar de stembus? Wij zullen waarschijnlijk eerst een nieuw formatieduurrecord gaan halen. Dan maar gelijk erkenning aanvragen als Olympische sport?

Tags: ,
Previous Post
712981DE-E4BF-4E36-82F1-A9CEAE8A9686
Uncategorized

Een affaire brengt een toeslag of slagtoe

Next Post
6D7EC926-15EB-4981-BB75-14BC785E6FE4
algemeen Armoede De Biechtstoel Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt

Wat willen we?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.