68932DBD-5925-487B-9AA8-76B6266A74F6

Paardon

Paardon

 

Paardon

Sinds 15 september 2015 is het een circus wettelijk verboden om met wilde zoogdieren te werken vanwege de ‘…ernstige beperking van hun natuurlijke gedrag’. Daar zijn een aantal dieren wel van uitgezonderd: ezel, paard, hond, kat, rund, schaap, geit, varken, lama, alpaca, kameel, dromedaris, konijn, bruine rat, tamme muis/huismuis, cavia, goudhamster en gerbil (een muis- of ratachtig knaagdier). Deze dieren zijn kennelijk niet wild genoeg, maar een aantal wel erg gewild!

Een paard mag dus wel. Maar hoe ver kun je daarin gaan? Heeeeel ver! Het ‘edele dier’ kan – na training – op hoge poten worden ingezet voor veiligheidsdoeleinden bij de bereden politie, daaronder ook de Mobiele Eenheid gerekend. Hun natuurlijk gedrag lijkt mij daarmee ernstig beperkt, maar dat is niet maatgevend. De Partij voor de Dieren en andere dierenorganisaties pleiten dan ook om te stoppen met inzet van paarden (en honden) bij de politie. Paardon

Als je naar de paardensport kijkt, dan kennen we de dressuur, het springen en het zogenoemdeeventing‘, een combinatievorm van dressuur, springen en terreinrijden (soort cross country of military). Met name bij het rijden op natuurlijk terrein gaat het om hindernissen als boomstammen, waterbakken, greppeltjes, heggen, hoogte- en diepteverschillen en gaten. Het verschil met het hindernisspringen van de ‘gewone’ wedstrijden is, dat het niet om balken gaat die eraf kunnen vallen bij aanraking. Nee, die boomstam bijvoorbeeld geeft niet mee. Niet voor niets dient een dierenarts te bepalen of het dier gezond genoeg is voor de terreinproef en daarna blijk geeft de proef goed en gezond te hebben doorstaan.  

Dat dit paardensportonderdeel niet ongevaarlijk is blijkt uit het aantal ongelukken. Vanaf 1993 zijn er volgens de NOS 59 ruiters omgekomen, terwijl NRC meldt dat het om 69 eventingrijders gaat. In elk geval een schrikbarend aantal sportdoden. Over het aantal gewonde en overleden paarden, dan wel paarden die – in naam van deze vermaaksport – tijdens of na de terreinproef uit hun lijden moesten worden verlost kon ik geen aantallen vinden. Op zich al veelzeggend! Inmiddels zou er al heel veel zijn verbeterd in deze tak van paardensport. Maar voldoende?

Zelfs op deze Olympische Sport is dit jaar in Tokio hetZwitserse paard, Jet Set, door een ongeluk zo ernstig gewond geraakt dat hij het finale spuitje moest krijgen om hem uit zijn voorkombare lijden te verlossen, terwijl dit dus heel eenvoudig voorkomen had kunnen worden.Leve de sport!

Je vraagt je af wat het verschil is met hanengevechten, die dus wel verboden zijn, zeker in Nederland. En terecht ook dat circusdieren niet worden ingezet voor ons plezier, maar verbazend dat dit soort paardensport met een Olympische status wel is toegestaan. Paardon

Die (sport)rijders weten wat ze doen, of het nou om formule 1 gaat of om eventing, maar die paarden zijn er getraind de dupe van.

Hoogste tijd dus dat de overheid die wetgeving ter bevordering van dierenwelzijn en het tegengaan van dierenleed hierop aanpast. Dan is dat ook beter voor de ruiters. Of ziet de overheid hier geen been in?

 

Auteur: Guus

 

 

Tags: ,
Previous Post
433137B1-4793-4ADE-BBF6-70033AB4AE0E
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Déformatie

Next Post
5C4EF217-EC12-4791-8E92-03378A698F4F
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Vaccinatieplicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.