8BF646A0-0D76-46C4-90B2-DD59A6CE1F4E

Partijdige presentator zeurt maar door

Partijdige presentator zeurt maar door

Partijdige presentator

Op vrijdag 26 maart 2021 keek ik naar het programma De Vooravond met als presentatoren mevrouw Fidan Ekiz en de heer Renze Klamer. Eén van de gasten was cabaretier de heer Martijn Koning, uitgenodigd vanwege zijn afsluitende column bij talkshow Jinek over de heer Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD).

Deze fractieleider van FvD heeft een tomeloze noodzaak in de publiciteit te zijn en vooral te blijven. Daartoe horen we regelmatig extreme uitspraken, die vaak niet kloppen maar wel die belangstellingshonger van hem kunnen stillen (en van zijn leden, volgers en andere aanhang).

De anti-semitische appjes die publiekelijk zijn geworden, eerst van de jongerenafdeling van de partij, maar niet veel later ook van de heer Baudet zelf, zorgden voor een splitsing in zijn  partij. Maar we kennen ook zijn homeopatische verdunning van de Nederlandse bevolking die de oer-Hollandse gezelligheid en vooral cultuur zo vernietigt.

Nu had de heer Koning een verhaal waar de heer Baudet niet tegen kon en – zoals gebruikelijk bij hem – vertrok (=publiciteit). Wat de heer Koning alleen deed was de heer Baudet een spiegel voorhouden van zijn uitspraken en hij noemde zijn Joodse vriendin, maar ook de Indische achtergrond van de heer Baudet, daarmee verwijzend naar die verdunning. Rake opmerkingen, net als de heer Baudet doet. Hierop passen die door de heer Baudet geliefde oer-Hollandse zegswijzen als ‘wat je zaait, zul je oogsten’ en ‘wie kaatst, kan de bal verwachten’.

Terug naar De Vooravond. Mevrouw Ekiz, die niet wars is van het te berde brengen van haar persoonlijke mening in dit televisieprogramma – en zeker niet alleen in de vragende vorm – viel de heer Koning aan op het gegeven dat hij de echtgenote en eventueel toekomstige kinderen van de heer Baudet erbij sleepte. Ondanks de beargumenteerde reactie van de heer Koning, kon mevrouw Ekiz het niet loslaten dat ze geen poot aan de grond kreeg bij de cabaretier en bleef maar doorzeuren om het gelijk van haar mening binnen te halen, wat uiteraard niet lukte. Pas toen ze vanwege de tijd werd onderbroken door de heer Klamer, moest zij het wel – zij het met zichtbare tegenzin – laten gaan. Partijdige presentator

Het komt wel eens vaker voor dat interviewers c.q. talkshowhosts kritische vragen stellen, waaruit in een aantal gevallen ook de mening van de vragensteller doorklinkt. Maar het gaat om vragen stellen en niet om mening te poneren, zoals mevrouw Ekiz deed. Partijdige presentator

Nu ervaart iedereen cabaret en ironie verschillend, en dat weet de brenger van die boodschap ook; ook in het geval van de heer Koning. Toch moet je er als presentator geen persoonlijke strijd van maken; kritisch doorvragen mag uiteraard, maar accepteer dan dat je er verschillend tegenaan kijkt. Ook dat mag. Maar je gelijk binnen willen halen – na tig herhalingen van zetten – past echt niet. Kan zij niet loskomen van haar tafeldame-rol bij De Wereld Draait Door? Hoewel ze daar eerder een vragende opstelling had.

Als het om jouw mening gaat als presentator, dan hoef je geen gasten uit te nodigen of je maakt er een discussie- c.q. debatprogramma van. Maar een programma waarbij een presentator haar eigen mening tot elke prijs wil opleggen aan de uitgenodigde gast is meer met zichzelf bezig dan met een programma maken voor de kijker. Partijdige presentator

Wanneer grijpt BNNVARA in en wordt zij gecorrigeerd?

Tags: , , ,
Previous Post
6D7EC926-15EB-4981-BB75-14BC785E6FE4
algemeen Armoede De Biechtstoel Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt

Wat willen we?

Next Post
069AEE3A-0A5A-4CFE-BCD0-FDB511E6EF32
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Nederlandse politieke dementie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.