AE9D64C3-374A-4590-8220-9FAC75543B97

Resultaten uit het verleden

 

Resultaten uit het verleden

Resultaten uit het verleden

We kennen die disclaimer bij de beleggingsreclames. De financiële crisis van 2008 onderstreepte dat nog. ‘Resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.’ Maar voor de politiek ligt dat toch wat anders.

Kijk maar eens naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Er is een kieswijzer, een stemwijzer, een partijenwijzer, een stemchecker, een stemmentracker en een kiezerscompas. Dus er valt veel te kiezen!

Maar al die hulpmiddelen kijken naar wat de politieke partijen beloven. En zoals we weten is dat heeel veeel! De snelle spindoctors en gewiekste reclamevlegels weten hoe ze de partijboodschap moeten brengen. En velen tuinen daar in.

Dat is overigens geen schande. Kijk eens naar hoe de politiek er zelf mee omgaat. Een partijcommissie stelt het wensenlijstje voor de komende vier jaren op. Dat wordt met de partijleiding afgestemd. Het wordt prachtig verwoordt in een verkiezingsprogramma en daar borduren ze op door. Dat wil zeggen, ze kijken hoe anderen het doen en laten heel selectief de eigen plannen doorrekenen naar de effecten voor economie en koopkracht door het Centraal PlanBureau (CPB). Hebben ze geen zin om te struikelen over de klimaatmaatregelen, dan laten ze die niet door rekenen. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kan nu zijn modellen loslaten op de verkiezingsprogramma’s, maar ook hier weer uitsluitend op verzoek. Resultaten uit het verleden.

Dan is de vraag: gaan we als kiezers al die programma’s doornemen, vergelijken en selecteren, mede op basis van die doorrekening van CPB en PBL?

Dan zul je al je vakantierechten voor dit jaar daar aan moeten besteden om dat door te nemen, onduidelijkheden na te vragen (bij wie?) en als je alles snapt kun je pas een verantwoorde inhoudelijke keuze maken. Voor de meesten van ons is dat hogere wiskunde. Veel succes ermee!

Maar wat politieke partijen schrijven en zeggen zijn slechts beloften. En u en ik weten: belofte maakt schuld. Toch geldt dat niet in de politiek. Los van de onderhandelingen voor een nieuwe regering van meerdere politieke partijen, kan de realiteit nopen tot andere keuzen. Zakt de economie in, dan worden inkomensverbeteringen naar dromenland verplaatst. Hebben we de staatsschuld op orde en komt er een corona-epidemie met een (intelligente) lockdown, dan vliegen de miljarden er met tientallen tegelijk uit met een grotere staatsschuld als resultaat. En dat snappen we ook wel. Maar zo duidelijk is het lang niet altijd.

 

Interviews en discussies op radio en televisie? Prachtige demonstratie van wie de grootste mond heeft. En ja, die wint. Respectvolle omgang met elkaar is dan uiterst dun gezaaid. Bijt elkaar de strot af, en laat de ander daardoor in het stof bijten. Anders gezegd: mooie woorden tot loze kreten, oneliners vliegen je om de oren, en de peilingen geven aan of je hard genoeg geslagen hebt. Resultaten uit het verleden

Conclusie is dus dat die plannen uit de verkiezingsprogramma’s weinig tot niets zeggen over wat partijen waarmaken. Kijken we echter naar het verleden dan zien we hoe een partij het heeft gedaan. Dat kan zowel zijn dat ze hun beloften niet nakwamen of maatregelen nemen die omgekeerd zijn aan wat je van hen mag verwachten.

Voorbeelden van die niet nagekomen beloften, o.a. de VVD: de duizend euro voor iedere burger, of de nooit in de verkiezingen genoemde afschaffing van de dividendbelasting die wel in het regeerakkoord Rutte III moest. Of D66: de afschaffing referendum, loslaten van districtenstelsel.

En omgekeerde maatregelen zijn o.a. de PvdArbeid: helpt de vaste contracten om zeep door de flexkant van de arbeidsmarkt verder te stimuleren en daarmee de werkgevers op hun wenken te bedienen, daarnaast draaiden zij ook de verpleeghuizen nagenoeg de nek om. Of de VVD, CDA, PvdA: kindertoeslagaffaire. En wat te denken van VVD en CDA, die in Rutte I een gedoogconstructie aangaat met de PVV.

Kortom, hoe zij het deden – in plaats van te zeggen hoe ze het gaan doen – geeft duidelijker aan wat je van hen mag verwachten in de toekomst. Dus: resultaten uit het verleden geven alle garantie voor de toekomst!

Resultaten uit het verleden

auteur: Guus

 

Tags:
Previous Post
6CF4BAEE-CE64-4B3A-A8D2-56ADD1142877
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek Uncategorized

Twee bestuurlijke vernieuwingsvoorstellen

Next Post
3B423139-EDB0-4291-9DBE-07E46C935A77
algemeen Economie featured Politiek

Wat Forum zegt klopt niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.