poetinputin

Rusland terug in mensenrechtenorganisatie

Rusland terug in mensenrechtenorganisatie

Rusland terug in mensenrechtenorganisatie

In 2014 werd Rusland het stemrecht van het mensenrechtenorgaan van de Raad van Europa afgenomen vanwege de inlijving van de Krim. En nu krijgt Rusland dit stemrecht weer terug. Is er iets veranderd? Ja, Rusland is nog minder met mensenrechten bezig.

Klein stukje uitleg. De Raad van Europa – die niets met de Europese Unie te maken heeft – wordt gevormd door een aantal Europese landen en kent een Comité van Ministers en een Parlementaire Assemblée, bestaande uit parlementariërs uit de deelnemende landen. Deze Raad is in 1949 opgericht om de mensenrechten en de democratie te bevorderen. Leidraad daarvoor is het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden, welk verdrag door alle lidstaten is ondertekend. En Rusland – sinds 1996 lid – spant de kroon in het aantal veroordelingen, maar negeert de uitspraken, betaalt geen boetes en de heer Poetin heeft in 2015 zelfs een wet aangenomen dat het eigen Russische Constitutioneel Hof die uitspraken kan negeren. 

Wat is de aanleiding om Rusland dat stemrecht over mensenrechten terug te geven, terwijl het bevorderen van de mensenrechten in Rusland alleen maar achteruit gaat? 

Een paar dingen op een rij (zonder volledigheid):

  • De Krim is nog steeds ingelijfd, sterker nog de Minsk-akkoorden om vrede te bevorderen, worden niet nageleefd. Rusland strijdt verder in het oosten en zou het liefst heel Oekraïne onder de eigen machtsinvloed krijgen.
  • Vlucht MH17 is minstens met medewerking van Rusland neergehaald, maar Rusland blijft ontkennen en komt met eigen onderzoek van de Boekrakkettenfabrikant waar de Russische luchtvaartexpert/-ingenieur Vadim Loekasjevitsj recent heeft aangetoond dat de onderbouwing – zacht uitgedrukt – op veel punten niet klopt.
  • In 2013 werd in Rusland de wet tegen propaganda van niet-traditionele seksuele relaties aangenomen. En natuurlijk wordt alles waar het woord van zo’n relatie of geaardheid wordt genoemd of in die richting verwijst als dergelijke propaganda aangemerkt en dus vervolgd.
  • Demonstraties worden niet getolereerd en leiden tot grote aantallen arrestaties. Recent voorbeeld: op zaterdag 20 juli 2019 (maar ook daarna nog meerdere malen) gingen 22.000 demonstranten de straat op tegen de heer Poetin voor de bescherming van de democratie (tientallen onafhankelijke gemeenteraadskandidaten voor verkiezingen in september a.s. zijn van deelname uitgesloten) en de verder dalende levensstandaard.
  • Vrijheid van meningsuiting geldt niet voor de oppositie of voor journalisten die misstanden van de heer Poetin en zijn entourage blootleggen. Veel van deze journalisten zijn al vermoord. En ook de heer Aleksej Navalny van de oppositie wordt het leven moeilijk gemaakt, mede getuige zijn allergische reactie in de gevangenis (daar vastgezet na deelname aan een demonstratie in juni van dit jaar) en recente, nieuwe uit-de-lucht-gegrepen beschuldigingen om hem buiten de verkiezingen te kunnen houden.
  • De vergiftigingen van de heer Sergej Skripal en zijn dochter Joelia op 4 maart  2018 wijzen ook in de richting van Rusland.
  • Dan kennen we de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen (en aanwijzingen voor verkiezingen elders), alsook het verspreiden van desinformatie/nepnieuws is gebruikelijk voor Rusland.
  • Volgens een rapport van het werelddopingagentschap (W.A.D.A.) uit 2016 heeft de Russische staat, te weten het Ministerie van Sport, op de Olympische winterspelen van Sotsji niet alleen tientallen Russische atleten doping toegediend, maar ook hun positieve testresultaten verdonkeremaand. 

Dus geen kwaad woord over de mensenrechten en de betrouwbaarheid van Rusland en haar leiders, waaronder de heer Poetin! Rusland terug in mensenrechtenorganisatie.

Verdedigers van het besluit Rusland weer stemrecht te geven, beargumenteren dit door te stellen dat zij Rusland nu weer kunnen aanspreken op mensenrechtenschendingen, en dat terwijl Rusland dus aantoonbaar het tegendeel bewijst. Anders gezegd: de grotere schendingen in aantal en intensiteit leveren Rusland een steviger plaats op in de Raad van Europa, terwijl Rusland zich er niets van aantrekt. Misdaad loont?

En dan te bedenken dat menig rechts-extremistische partij in Europa graag de sympathie en financiële ondersteuning van de heer Poetin krijgt. Heet het regeringscentrum van de heer Poetin nu Kremlin, de benaming Kromlijn zou beter passen.

Tags: , , ,
Previous Post
KNVB weg er mee
algemeen featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Politiek sport

KNVB tegen discriminatie amateurvoetbal

Next Post
Bruggen slaan boerka slaan
algemeen featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Driewerf hoera voor de Boerka hoera hoera hoera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.