9CF46E7E-03F6-411B-9E8A-7A5BC32B90D4

Samenwerking CDA en FVD wat moet je ermee

Samenwerking CDA en FVD wat moet je ermee

Samenwerking CDA en FVD wat moet je ermee

Tot nog toe werd het in Den Haag geen feestje gevonden om met Forum voor Democratie samen te werken. Landelijk kreeg de heer Thierry Baudet, partijleider en fractieleider 2e Kamer, geen aansluiting bij andere partijen. Verwonderlijk? Niet zo, gezien de forse uitlatingen van vooral de heer Baudet zelf: homeopatische verdunning van het Nederlandse volk door de immigratie in verleden en heden van niet-Nederlanders, het treinincident waar hij geen excuses voor kan maken omdat hij het bij het verkeerde eind had, etc. Maar ook omdat, als hij op zijn uitspraken wordt bevraagd, het opeens niet zo was bedoeld of ironisch en niet letterlijk te nemen. Daarmee draait de heer Baudet regelmatig om ten opzichte van zijn eerdere, ferme en krachtige standpunten. Velen weten daarom niet waar ze aan toe zijn als het om zijn visie of – om het hedendaags uit te drukken – zijn gedachtegoed (of -fout) gaat. Samenwerking CDA en FVD wat moet je ermee

 

Anderen binnen FvD permitteren zich vaker minder extreme posities, maar de heer Baudet blijft boegbeeld en kan ook moeilijk met anderen samenwerken. Er zijn dan ook meerdere verschillen binnen de partij. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, ware het niet dat heden ten dage partijdiscipline voorop staat. Niet voor niets deed zich dan ook een afsplitsing voor onder leiding van de geroyeerde heer Otten, die daarna voor zichzelf begon.

 

Bij de Provinciale Verkiezingen 2019 werd FvD de grootste partij als je het landelijk bekijkt: 86 zetels, maar daar heb je niet veel aan. Het gaat om de provincies en dan blijkt FvD in Noord-Holland een gedeelde 1e plaats te hebben met VVD en Groen Links (ieder 9 zetels), in Gelderland een gedeelde 1e plaats met VVD (ieder 8) en in Flevoland (8 ) en Zuid-Holland (10) zijn zij de grootste partij gerekend naar het aantal zetels. Toch werd het nergens wat, dan alleen in het zakenkabinet van Limburg. Uitzondering daarop blijkt nu in Noord-Brabant.

Daar werd de VVD 1e (10), Fvd 2e (9) en CDA 3e (8). Eerst werd Forum daar ook buitengesloten en gingen VVD, CDA, PvdA, D66 en Groen Links samen in het provinciebestuur aan de slag. Toen de boeren fors protesteerden tegen het stikstofbeleid en daar landelijk te weinig hun zin kregen, werd het per provincie geprobeerd. In Brabant was dat voor het CDA reden het akkoord met de vier andere partijen op te blazen. En toen? Samenwerking CDA en FVD wat moet je ermee.

 

Het CDA wilde wel een meerderheid en moest dat ook doen voor hun boerenachterban. Dus werd een inmiddels geslaagde poging ondernomen voor een nieuwe coalitie met Forum, VVD en nog een lokale partij. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Binnen het CDA (bij de VVD geen probleem) werd de vraag gesteld of zo’n samenwerkingsvorm wel kan.

Het gedoogtrauma met de PVV in Rutte I zorgde voor een gigantische deining en deelsplitsing bij het CDA. Dat wil het CDA niet nog een keer. Maar landelijk liet men het over aan het provinciale CDA-bestuur, al sprak het CDA zich o.a. bij monde van de mogelijke toekomstig partijleider de heer Hugo de Jonge uit tegen landelijke samenwerking met FvD. Natuurlijk zijn er verschillen tussen PVV en Forum, tussen landelijk en provinciaal, tussen de heer Baudet en de overige Forum-politici en ga zo maar door. En kennelijk zijn de Forum-partijstandpunten (landelijk anders dan regionaal?) geen reden voor het CDA-Brabant om samenwerking uit te sluiten, in tegendeel de samenwerking op te zoeken. Het doel om de boeren niet te verliezen heiligt dit middel; verkoop je ziel en zaligheid aan Forum.

 

En Forum wil graag alle boeren paaien, zoals we hebben kunnen zien bij de trekkerdemonstraties, want dat betekent meer kiesstemmen dus groter worden.

Het is dus een begin voor Forum om meer te willen, ook in Den Haag. En hoe lang kunnen de gevestigde partijen Forum en de heer Baudet buiten de landelijke samenwerking houden?

 

De nieuwe CDA-campagneleuze is reuze: Verdeel en (be)heers?

Previous Post
Zonder krol geen lol
algemeen Economie featured foute nederlanders Humor Politiek

Zonder Krol geen lol

Next Post
E014613A-F03A-4D90-AB3E-4258E15733C0
algemeen Economie featured foute nederlanders Politiek Rets kletst

Een duivels dilemma doet het goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.