544AA141-9ED4-4939-9B51-3942D1582C3F

Steunt Gamma olympische mensenrechtenschendingen

Steunt Gamma olympische mensenrechtenschendingen

Steunt Gamma olympische mensenrechtenschendingen

Heeft u hem ook gekregen? Die grote poster van de Gamma-bouwmarkt, waarop het commando ‘Maak nu open’, om te ontdekken dat je een reis naar Beijing kunt winnen ter waarde van maar liefst  € 10.000,-  ?  Maar dan moet je die poster wel op een duidelijk zichtbare plaats op je raam plakken.

Nu weten we allemaal dat de winterspelen in Beijing worden gehouden. En op de poster staat ook dat Gamma ‘fan van schaatsen’ is. Dus de verwijzing is duidelijk.

En ook weten we allemaal dat er nogal wat te doen is om die Olympische Winterspelen, omdat de Chinese overheid nogal wat op haar kerfstok heeft. Al jaren wordt de Tibetanen bestreden en vooral hun cultuur, wordt de moslimminderheid van Oeigoeren vervolgd in zogenaamde anti-terroristische heropvoedingskampen – waar ook kinderen van hun ouders worden gescheiden – en worden afspraken rond de voormalige Britse kroonkolonie Hongkong geschonden door democratisch georiënteerde inwoners vast te zetten en te vervolgen. Steunt Gamma olympische mensenrechtenschendingen?

Uiteraard is de voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité), de heer Thomas Bach, die de keuze voor China verdedigt, gevraagd naar het waarom voor China, waar mensenrechten niets waard zijn, waarop hij antwoordde dat het IOC politiek neutraal is.

Dat zou dan voor het eerst zijn. De eisen, die het IOC aan kandidaat-landen op het gebied van financiën stelt, zijn niet gering. Het IOC wordt door de extreme eisen alleen maar rijker en de landen die de spelen binnenhalen lijden meestal een fors verlies. Om die reden zijn er nog nooit Olympische Spelen gehouden in een Afrikaans land. En dus niet vanwege de mensenrechten (al zou dat voor een aantal landen daar best hebben gekund). Maar die keuze houdt dus ook een politieke beslissing in. Geen arme landen, alleen wij als IOC moeten er rijker van worden. Ook kunnen ze stellen: dan had een Afrikaans land zich maar moeten inschrijven. In elk geval kan dit niet ‘politiek neutraal’ worden genoemd.

Ook gaf hij aan: ‘De Olympische Spelen kunnen geen problemen oplossen die generaties van politici ook niet hebben opgelost’. Dat wordt ook niet gevraagd.

Maar kijk naar de keuze voor Rio de Janeiro (2016 – sloppenwijken verwijderd voor Olympische voorzieningen), Sotsji (2014 – deporteren bewoners en uitbuiting buitenlandse arbeidskrachten) en Beijing (2008 – bewoners krotwoningen moesten hardhandig weggejaagd worden voor Olympische voorzieningen) en de Europese Spelen in Bakoe (2015 – mensenrechtenschendingen na valse aanklachten).

Deze keuzes zijn toch niet bepaald a-politiek te noemen.

En met de bagage aan mensenrechtenschendingen in Beijing 2008 in het achterhoofd kan toch niet volgehouden worden dat de toewijzing van de winterspelen in 2022 politiek neutraal is. Of moeten we de Olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ als extra motivatie in de keuze voor China zien?

Maar ook hun leidend principe “Het doel van Olympisme is om de harmonieuze ontwikkeling van de mensheid te dienen met sport, gefocust op het aanmoedigen/nastreven van een vredevolle samenleving die bezorgd is om de menselijke waardigheid te behouden.” (Bron: International Olympic Committee, Olympic Charter, 2019, p. 11) geeft toch niet aan dat mensenrechten met voeten getreden mogen worden door een gastland.

Amnesty maakt er melding van dat het IOC vanaf 2024 wel duidelijke eisen stelt aan mensenrechten en in contracten vastlegt dat de gaststeden ‘mensenrechten beschermen en respecteren, en ervoor zorgen dat elke schending van deze rechten wordt hersteld in overeenstemming met internationale afspraken, wetten en regels van toepassing in het gastland, en in overeenstemming met alle internationaal erkende mensenrechtenstandaarden en -principes, met inbegrip van de VN-Richtlijnen voor bedrijfsleven en mensenrechten, van toepassing in het gastland.’

Door de koppeling aan de regels in het gastland wordt dit toch een situatie van eerst zien, dan geloven.

Is Gamma wel een ‘fan van schaatsen’, maar dan wel ten koste van onderdrukte Tibetanen, Oeigoeren en Hongkong’ers?

Dus als deze Gamma-winactie een succes wordt, ondersteun je daarmee dus ook de mensenrechtenschendingen in China. Maar dan kan je dat wel met je eigen ogen gaan zien ….. als je wint!

Tags: , ,
Previous Post
Vrijheid blijheid
algemeen featured foute nederlanders Gezondheid Guus spuugt Politiek

Vrijheid blijheid

Next Post
9C6D2500-5F63-4B0C-85D7-ED7EF27470A4
algemeen featured foute buitenlanders Guus spuugt Humor

Kinderporno met zwemdiploma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.