2CB7F764-8BEF-4E4D-8586-A786D6B0391E

Trumpet a go go away

Trumpet a go go away

Trumpet a go go away

Onmogelijk voor te stellen dat de heer Trump zelf niet in de gaten zou hebben wat hij precies doet. Oké, ik kan me nog voorstellen dat hij er niet aan wil dat hij vandaag iets zegt, daar morgen door een journalist een vraag over krijgt en dan dwars door de vraag zegt dat hij dat niet heeft gezegd. En dat dan blijven herhalen tot de journalist haar of zijn mond eindelijk houdt. Dat hoort bij politici.

Maar blijven ontkennen dat hij de verkiezingen heeft verloren, dat er gefraudeerd is met het tellen van de stemmen, senatoren telefonisch onder druk zetten om te frauderen ten gunste van een Trump-verkiezingsuitslag, zijn fundamentalistische aanhang oproepen naar het Capitool te gaan om de verkiezingsuitslag te corrigeren, etc. Hij moet toch zelf ook weten dat dat niet kan en niet klopt.

Het resultaat van zijn ophitsende oproep: enkele doden, veel gewonden en ettelijke arrestaties. Omdat Washington DC geen onderdeel van een staat is maar federaal grondgebied, is de heer Trump de bevoegde persoon die de Nationale Garde in kan schakelen, hetgeen hij ondanks veel aandrang heeft geweigerd. De heer Pence, vice-president, heeft dat toen gedaan. Trumpet a go go away.

Hoe triest dat hij – na veel aandrang van zijn omgeving – een oproep tot rust en het verlaten van het Capitool vergezeld moest doen gaan van het uiten van zijn onvrede dat hij de verkiezingen niet heeft gewonnen door fraude van de democraten, wederom zonder enig bewijs zoals ook talloze rechters hebben bevestigd. Pas een dag na deze nationale ramp heeft hij, ook weer na veel aandrang van zijn omgeving, de bestorming veroordeeld, maar zijn denken zal niet veranderd zijn. En David Bowie blijft maar zingen ‘This is not America’.

Je leest dat hij niet van een verlies wil uitgaan vanwege de processen die tegen hem in de startblokken staan. Na de overdracht van het presidentschap aan de heer Joe Biden is hij zijn presidentsimmuniteit kwijt. Toch houd ik ook rekening met het feit dat hij niet toerekeningsvatbaar is. Hij moet zijn zin krijgen en anders vlieg je eruit. En zo hebben vele bewindslieden uit zijn regering het veld moeten ruimen. Trumps wil is wet!

En met zo’n aanval op het Capitool is America echt niet meer great again. Make the Wild West great again, moet zijn slogan zijn geweest. Of nog beter: Make Trump greater than great again! Hij moet iets teveel benadrukken hoe goed en geliefd hij zou zijn om er zelf in te gaan geloven.

En zo heeft hij veel stuk gemaakt. Bevolkingsgroepen zijn enorm tegen elkaar uitgespeeld. Niet alleen is de tegenstelling democraten versus republikeinen extra vergroot, ook zwart tegenover wit, en nu is zelfs binnen de republikeinse achterban een splitsing ontstaan. Lives matter no more is het resultaat van zijn oproep.

En laten we wel wezen, de heer Trump is niet de enige die verantwoordelijk is voor de Verenigde Chaos. Heel wat personen om hem heen wilden maar wat graag ook in zijn schijnwerpers staan en daar voordelen uit halen voor eigen gewin. Dus ook de heer Pence, vice-president, is verre van brandschoon. Er wordt al gezegd dat hij over vier jaar zelf in de Oval Office plaats wil nemen en daarom nu zich aan zijn ‘grondwettelijke taak’ houdt. Trumpet a go go away

De hele Republikeinse partij heeft het goed gevonden dat dit ongeleide projectiel president van dit land kon worden en vier jaar lang vrijuit zijn gang kon gaan in zijn impulsieve denken en gedrag. Ook in de beginperiode van zijn ambtstermijn hadden zij – gezien zijn zeer ongewenste gedrag en besluiten – hem minstens tot de orde kunnen roepen of uit het ambt zetten. Allemaal niet gebeurd.

Hopelijk leren de republikeinen van de afgelopen vier jaar en weten zij weer een positieve eenheid te smeden, maar niet ten koste van anderen of andersdenkenden. En zeker niet met de heer Trump aan het roer.

Ook internationaal is het gezag van de Verenigde Staten weg. En de nieuwe president zal zijn handen vol krijgen om dat gezag en vooral het vertrouwen terug te winnen. Zeker als hij echt de president wil zijn van alle Amerikanen wacht hem een bijna onmogelijke taak.

De heer Biden en zijn democratische collega’s, maar ook de republikeinen: heel veel sterkte met het ongelooflijke herstelwerk dat voor jullie ligt!

auteur: Guus

Tags: , ,
Previous Post
DE9E1510-CE80-4DD6-8103-BF5633B86D06
algemeen Economie featured Guus spuugt Politiek

Dorre houtkap

Next Post
06D18622-5297-411B-BC52-3EFD039527E6
algemeen featured foute buitenlanders foute nederlanders Politiek Verkiezingen Wilders

Twitter is meer een Trumper dan een weerloos vogeltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.