17936938-9DC7-4A17-8E20-8D5BC4388CD7

Uw stem verloren

Uw stem verloren?

Uw stem verloren?

We hebben de gemeenteraadsverkiezingen weer achter de rug en kunnen weer vier jaar opgelucht ademhalen in onvrede over wat de gemeente doet.

Een opkomst van 50,9% van de stemgerechtigde kiezers is een heel slecht resultaat. De helft van de kiezers vindt stemmen dus niet van belang, herkent zich niet in de totale en/of lokale politiek of heeft zich al volkomen afgekeerd van waar de politiek voor staat.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat een onderzoek doen naar de oorzaken. Prachtig, zo’n Haagse krampreactie als de landelijke politici het niet meer weten.

Maar is zo’n onderzoek wel nodig? Mijns inziens niet, zonde van het geld. Als het vorige kabinet moest vallen op de Toeslagenaffaire – die dus nog lang niet is afgehandeld – en we nu met een zelfde kabinetssamenstelling verder moeten, is het vertrouwen van de kiezer zwaarder beschadigd dan ooit tevoren. Zeker met drie parlementaire enquêtes (toeslagenaffaire, Gronings gaswoonproblemen, corona-aanpak) in het vooruitzicht zal dit kabinet ‘redelijkerwijs’ nooit de eindstreep mogen halen.

Toch blijven landelijke politici zich met die gemeenteraadsverkiezingen bemoeien, terwijl zij geen enkele vertrouwensbasis hebben. Nog onbeschofter wordt het dat de meeste partijen bij deze verkiezingen op landelijke cijfers hebben verloren. Maar de champagne en taart kan niet op. Luidt schreeuwende politici die hun overwinning vieren? Welke overwinning? Het is toch opnieuw een forse nederlaag? Uw stem verloren?

Want de lokale partijen hebben forse winsten geboekt. Dat zegt iets over hoe de landelijke partijen de gemeenten behandelen. Denk aan de wetten die van Den Haag naar de gemeenten zijn overgeheveld, zogenaamd omdat men daar op gemeentelijk niveau veel beter zicht op heeft. We hebben het gezien. Enkele voorbeelden. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning moest de zorg aan huis verbeteren en zo werden, door volkomen ondeskundigen van de gemeenten, de beruchte keukentafelgesprekken gevoerd om zorg te verminderen. De jeugdzorg werd kapot bezuinigd en volkomen versnipperd, wat ertoe leidde dat gemeenten minder jeugdzorg leverden omdat er geen geld meer voor was (en de Haagse politiek wil nu opnieuw bezuinigen!). De participatiewet moest de sociale werkplaats overbodig maken en mensen met een beperking aan het (aangepaste) werk brengen op de reguliere arbeidsmarkt. Maar een groot deel van de doelgroep kwam thuis te zitten en o.a. de jonggehandicapten werden genadeloos in hun inkomen gepakt. Dus een overwinning voor de landelijke politieke partijen?

En dan de gemeenten zelf. Het gaat alleen om Sinterklaas-verlanglijstjes van de politieke partijen. Ze maken wel duidelijk wat ze wel willen – en daarin verschillen de meeste partijen nauwelijks – maar ze maken niet helder hoe ze die wensen willen realiseren (waar haal je het geld vandaan?). Er ‘moet’ veel, maar zonder enige financiële onderbouwing en dat is pure noodzaak bij de magere geldsituatie van veel gemeenten. En elke doelgroep moet met een eigen partij vertegenwoordigd worden, want de gevestigde partijen zijn voor veel doelgroepen onherkenbaar. Dus ook op gemeentelijk niveau: Leve de versnippering! Uw stem verloren?

Dat je als kiezer gebruik moet maken van een kieswijzer om te weten op wie je moet gaan stemmen is een brevet van onvermogen van de politiek. In hun jargon hebben ze de boodschap dus niet goed kunnen overbrengen. En dus volkomen begrijpelijk en invoelbaar keert de stemgerechtigde burger zich opnieuw verder weg van de politiek, al dachten we dat dat niet meer kon na Rutte III.

Onderzoek niet het vertrouwen, maar kom met een herkenbaar plan van aanpak tegen het overweldigende wantrouwen! Want onbeschaamder dan dit feestelijk vertoon van de (landelijke) politiek is bijna niet voor te stellen! Uw stem verloren?

Tags: ,
Previous Post
Vluchtheuvel of tegenpool
algemeen Armoede Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Glijden met Poetin vluchtheuvel of tegenpool

Next Post
glijden met Poetin
algemeen Economie featured foute buitenlanders Guus spuugt Politiek

Glijden met Poetin deel 2 sportief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.