Vlees(ver)vangers
Er is een forse klap toegediend aan de vleesvervangende industrie, terwijl we in de hele wereld kijken naar de terugdringing van de nadelige effecten van de veeteelt. Eerst de aanleiding voor die vleesvervangers.
We laten op onnatuurlijke wijze koeien permanent kalveren om maar meer melkproductie te genereren. Het begrip kistkalveren, waarbij in Nederland sinds 2004 kalfjes niet meer in een net passende houten kist moeten opgroeien tot ze geschikt zijn voor consumptie, is dan hier wellicht niet meer van toepassing, maar zij worden wel direct weggehaald bij de moederkoe – volgens boeren is dat zelfs beter – en in een iets grotere box gezet waarbij zij andere kalfjes kunnen zien. In hoeverre dat een verbetering zou zijn, is de vraag.
Kippen worden op een grote hoop gegooid in een megastal – maximaal 13 kippen per vierkante meter – en verwonden elkaar tot bloedens toe door te pikken.
Ook varkens hebben niet bepaald een lief leven. We kennen allemaal de beelden van in kokend water gegooide varkens, ook al was dat niet in Nederland. Ook kennen we de beelden van metalen zeugboxen waar de bevallen varkens in worden opgesloten om geen biggen te verpletteren. Maar dat er nauwelijks twee sterren varkensvlees te krijgen is, laat staan drie sterren, zegt al heel veel.
Wel zijn er bedrijven die beter met hun vee omgaan. De vrije uitloop van kippen wordt nu wel beperkt door de voortwoekerende vogelgriep, maar ook in stallen kan er veel meer ruimte worden geboden. Ook zijn er boeren die hun runderen uitsluitend gras voeren (zonder extra productieverhogend krachtvoer, die volgens andere boeren noodzakelijk zou zijn).
Zo zijn er natuurlijk meer nadelen te benoemen. Denk aan de stikstofuitstoot, mestoverschotten, stankoverlast en andere ziekten van dieren die ook voor de mens schadelijk kunnen zijn, onder andere de Q-koorts.
Dat de voedingsindustrie goede vervangers heeft voor onze overmatige vleeshonger is dus mooi meegenomen. En voor de smaak hoef je het niet te laten, al zijn er ook plant-aardige producten die smakeloos tot zelfs vies zijn.
Vleesvervangers hebben inmiddels een stevige positie in onze voedingsconsumptie verworven en dat is goed. Toch kun je vraagtekens gaan zetten bij de bedoeling van die vleesvervangende industrie.
Wat is er gebeurd? Flexitariërs en veganisten kennen waarschijnlijk het Amerikaanse bedrijf ‘Beyond Meat’ wel. Een gerenommeerde naam in de vleesvervangende industrie. In bijna elke zichzelf respecterende supermarkt zijn hun producten te vinden. Daar zijn een aantal bestuurders aan de leiding, waaronder de 53 jarige heer Doug Ramsey, COO (Chief Operating Officer) van deze fabrikant.
Nu heeft deze heer Ramsey een terreinauto, waar hij kennelijk zuinig op is, getuige het feit dat, toen een andere auto zijn auto raakte op een parkeerplaats, hij de chauffeur van de schade veroorzakende auto in uiterste woede te lijf is gegaan en niet alleen klappen heeft uitgedeeld, maar zelfs de punt van de neus van zijn lijdend voorwerp compleet heeft afgebeten.
U begrijpt dat Beyond Meat de heer Ramsey op non-actief heeft gesteld. Alleen heeft het bedrijf niet duidelijk gemaakt of dit is vanwege de agressie van de Ramsey, of omdat hij vlees heeft gegeten. Is dit dan de vegetarische uitsmijtervan Beyond Meat?
auteur: Guus