Voorkeurstemmen Rutte

Voorkeurstemmen Rutte

Voorkeurstemmen Rutte

Voorkeurstemmen Rutte

Dat de VVD de grootste partij is geworden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen leidt zelfs geen Trumpiaanse-twijfel. Dus dat zij als eerste aan zet zijn bij het vormen van een nieuwe regering ligt voor de hand.

Waar op zijn minst wel twijfel over bestaat is of de heer Rutte de aangewezen figuur is en blijft om daar leiding aan te geven. Zonder alle afwijzingen van andere partijleiders en politici te blijven herhalen, kun je wel constateren dat het politieke landschap er volkomen anders uitziet dan voor of op de verkiezingsdag zelf. Het zwenkgedrag, gebrek aan vertrouwen tot regelrecht wantrouwen van partijleiders naar elkaar levert een omgekeerd beeld op van de door ieder beleden en gepredikte omslag in de bestuurscultuur. Voorkeurstemmen Rutte.

Ook al hoeven er niet direct nieuwe verkiezingen te worden uitgeschreven, het vertrouwen van de burger in de overheid en de politiek is nog nooit zo laag geweest als nu. En zoals gezegd is de heer Rutte daar een grote hoofdrolspeler in geweest en opnieuw gebleken.

In die druk die op de heer Rutte is uitgeoefend en zijn strijd om toch de eerste te blijven, wees hij er minzaam op dat hij een krappe twee miljoen voorkeurstemmen heeft behaald. Hoe arrogant kun je zijn en hoe goed als dé blijvende vertegenwoordiger van die oude bestuurscultuur die je zegt te willen verlaten. Het pleit niet voor het inzicht van de heer Rutte en evenmin voor zijn eerlijkheid. De voorkeurmeester keurt zijn eigen vlees?!

We zijn gewend en gewoon om de partijleider bovenaan te plaatsen op het verkiezingsbiljet. En als je dan geen voorkeur voor een specifieke kandidaat hebt, maak je het bovenste hokje van jouw partijkeuze rood. Dat wil dus niet zeggen dat je een voorkeurstem uitbrengt (is dat duidelijk, meneer Rutte!!!).

Stel dat we de kieslijsten ondersteboven zouden vermelden, dus eerst de laagst geplaatste kandidaat en dan daaronder de een na laagst geplaatste, en zo verder met helemaal onderaan de partijleider. Dan zouden we zien hoeveel voorkeurstemmen de heer Rutte zou missen; wie weet komt hij dan helemaal niet in de Tweede Kamer. Voorkeurstemmen Rutte.

Anderzijds zou ook een hokje voor de partij – dus zonder kandidaatnamen – een hoop schelen. Ook dan zal het aantal zogenaamde voorkeurstemmen voor de heer Rutte aanzienlijk slinken.

Analoog aan zijn radicale voorstel voor een toezichthouder die de burgers beschermt tegen excessen bij de uitvoeringsorganisaties (o.a. UWV en Belastingsdienst) kan de heer Rutte (of beter iemand anders) voorstellen om een toezichthouder in het politieke leven te roepen die dit soort uitspraken veroordeelt. Een soort van Afkeurmeester!

 

auteur: Guus

 

Tags: , , ,
Previous Post
DCC66334-C73D-4969-A4EF-B81FAF8776BF
algemeen featured Guus spuugt Politiek

Israël en Palestijnen wat nu

Next Post
is rutte geradicaliseerd
algemeen Economie featured foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Is Rutte geradicaliseerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.