0CD2B657-E2FE-4D9F-8F7A-E0EE85314AB8

Wat doen we met minderjarige vluchtelingen

Wat doen we met minderjarige vluchtelingen

Wat doen we met minderjarige vluchtelingen

Heeft u hem gezien? Die ‘Oproep aan het kabinet’, paginagroot op 23 april 2020 in de krant, ¬†van vooraanstaande (oud-)politici en leiders uit maatschappelijke en hulporganisaties en wetenschap om mee te doen aan de opvang uit de Griekse vluchtelingenkampen van alleenstaande jongeren?

 

Wat is er aan de hand? Nu, we weten dat Griekenland door de EU en haar nationale leiders lekker aan haar lot wordt overgelaten in de opvang van de vluchtelingen. De Turkije-deal is allang failliet. En andere EU-landen zijn niet (meer) bereid zich het lot van de vluchtelingen, die in mensonterende omstandigheden verblijven in overvolle Griekse kampen, aan te trekken. Binnen die groep van vluchtelingen nemen de alleenstaande (veelal wezen) minderjarige kinderen een extra kwetsbare plek in. Kinderen die uit wanhoop zelfmoord plegen zijn geen uitzondering. Wat doen we met minderjarige vluchtelingen.

 

Als eerste stak de burgemeester van Berlijn zijn nek uit om minderjarige vluchtelingen van Griekenland over en op te nemen. De Duitse regering was eerst nog tegen, maar later gaf mevrouw Merkel, de Duitse bondskanselier, aan bereid te zijn om zieke en alleenstaande minderjarigen tot veertien jaar op te nemen als andere EU-landen ook mee deden.

 

In Nederland gingen Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children de boer op om ook zoiets tot stand te brengen met het oogmerk zo’n 500 kinderen over te laten komen. Inmiddels is er een groeiend aantal gemeenten dat zich bereid heeft verklaard kinderen een plek te bieden.

 

Maar onze premier Rutte is onverbiddelijk en wil zich alleen inspannen voor verbetering van de situatie in de Griekse kampen. Natuurlijk is hij druk met de coronacrisis, maar waar heeft hij initiatief genomen of laten nemen om die verbetering minstens onder de aandacht te brengen? En daar liet de premier het bij.

Dat zoveel gemeenten en hulporganisaties er anders over denken, leidt er niet toe dat de premier alsnog overstag gaat. Dat had toch gekund, op gelijke wijze als de scholen in de coronacrisis – tegen de deskundige adviezen in – toch dicht gingen omwille van de democratie, aldus zijn argumentatie.Hoe consequent!

 

Mevrouw Broekers, als staatssecretaris belast met asielzaken, maakte het duidelijker dan de premier. Het opnemen van vluchtelingenkinderen draagt niet bij aan de structurele oplossing. Helder: we doen gewoon niks en vanuit die erbarmelijke situatie zeggen we dan dat een deeloplossing geen structurele oplossing is. Hoeven we niets te doen!

Is dat hetzelfde als haar deeloplossing bij de dwangsomboetes,die vluchtelingen kunnen krijgen bij overschrijding van de asielaanvraagtermijnen, die ze nu gaat afschaffen? Wat is daar dan de bijdrage aan de structurele oplossing van haar eigen falen? Hoe consequent!

 

Alleen als alle EU-landen meedoen wil Nederland ook meedoen, aldus mevrouw Broekers in haar oneindige medemenselijkheid. En net als u en ik, weet zij, dat Polen en Hongarije nooit mee zullen meedoen aan de opvang van vluchtelingen, dus dat is een mooie manier om anderen de schuld te geven en eigen verantwoordelijkheid te ontlopen.

 

Overigens is dit niet zo verwonderlijk. Op 6 januari 2020 twitterde de VVD, de partij van de premier en deze staatssecretaris, dat zij een compleet ander systeem willen waarbij mensen helemaal geen asiel meer kunnen aanvragen in Nederland, alleen in de regio en daar ook opgevangen moeten worden. Maar ook hier geldt ‘doen, ho maar’.

 

De andere regeringspartijen zijn daarmee niet minder mensonterend in hun opstelling. D66 waait met alle winden mee, of die winden nu stinken of niet. En het CDA en de ChristenUnie zijn vergeten dat Christelijk draait om naastenliefde. En daarvan zijn vluchtelingen niet uitgesloten. Sterker nog ‘laat de kinderen tot mij komen’, staat er in de bijbel. Dus laat dat Christelijk in godsnaam weg!

 

Hoezo is er geen vertrouwen in de politiek. Nou, omdat duidelijk wordt wie het ‘kind van de rekening’ is!

 

 

Previous Post
E014613A-F03A-4D90-AB3E-4258E15733C0
algemeen Economie featured foute nederlanders Politiek Rets kletst

Een duivels dilemma doet het goed

Next Post
A35D8D9D-3BCF-4C48-8807-4A12EE29D497
algemeen Economie featured foute nederlanders Gezondheid Rets kletst

Breek me de bek niet open voor mondkapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.