Defensief poetin

Defensief glijden met Poetin

Defensief glijden met Poetin

Defensief glijden met Poetin

Nummer 4.

Links naar:

deel 1, deel 2, deel 3

Als er oorlog is zijn er ook altijd winnaars: de wapenindustrie. Je kunt je afvragen of de heer Poetin aandelen in de Amerikaanse wapenindustrie heeft, uiteraard via allerlei omwegen. Met zijn eerste raket op Oekraïne schoot de heer Poetin ook de beurskoersen van wapenfabrikanten wereldwijd omhoog.

De Verenigde Staten hebben een wapenmarktaandeel van ruim de helft, dank zij een sterke lobby van 60 miljoen dollar per jaar. Een goede investering en verdienmodel als je met het Amerikaanse Congres zaken kan doen bij een budget van krap 600 miljard dollar. En het werkt dus. Defensief glijden met Poetin

Denk aan namen als Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrup Grumman, General Dynamics, maar vlak ook het Engelse BAE Systems en het Europese Airbus, Thales en Leonardo niet uit.

Zelfs in Nederland kunnen Damen Shipyards en Fokker hun voordeel doen.

En hoeveel NAVO-landen hebben hun budget voor het lopende jaar fors omhoog bijgesteld om meer in de buurt van de NAVO-norm van 2% van het bruto-binnenlands product (zeg de omzet van Nederland b.v.) te komen, Duitsland voorop. Dat geld blijft echt niet op de plank liggen. Defensief glijden met Poetin

Een paar weken terug zijn er hele goede zaken gedaan op de wapenbeurs in Riad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië; weet u nog hoe dit land de oorlog in Jemen leidde en daar dus ook de verschrikkelijkste wapens voor nodig had? Zo’n ruim 45,5 miljard dollar denkt Saoedi-Arabië dit jaar uit te geven aan wapens.

Officieel zou er voor 7,9 miljard dollar aan contracten zijn afgesloten op deze beurs. Maar wie heeft er belang bij die omzet (wel of) niet te melden?

Het onafhankelijke Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) meldde dat de jaaromzet van de wapenindustrie in 2020 iets meer dan 530 miljard dollar bedroeg. Hoe levensreddend zou dit geld ingezet kunnen worden?!

Maar nee hoor, die wapeninvesteringen leiden tot ontzettend veel leed. Hoeveel doden, gewonden, verminkten en getraumatiseerde mensen levert al dat wapengeld op? Niemand die het weet. Voor de wapenindustrie geldt alleen het rendement. Hoe hoger de omzet, hoe hoger de winst. Dat is wat telt.

Dus wat moet je met al die westerse landen die zich tegen de oorlog van Rusland tegen Oekraïne keren, terwijl ze aan de andere kant binnenlopen aan de daaraan gepaarde wapenverkopen? Is dat schijnheilig of hypocriet?

Beleggen was nog nooit zo lucratief en risicomijdend. Dus wees geen dief van je eigen portemonnee en doe je voordeel! Defensief glijden met Poetin

Tags:
Previous Post
Poetin glijdt
algemeen Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Humor Politiek Uncategorized

Glijdt Poetin weg – glijden met Poetin (5)

Next Post
Vluchtheuvel of tegenpool
algemeen Armoede Economie featured foute buitenlanders foute nederlanders Guus spuugt Politiek

Glijden met Poetin vluchtheuvel of tegenpool

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.